Na nog geen 25 jaar dreigt de sloophamer: komt er een nieuw Europees Parlementsgebouw?

Nog geen 25 jaar na de inhuldiging wordt het Europees Parlement in Brussel al afgeschreven. Volgens een interne nota die Politico kon inkijken zou het gebouw niet meer voldoen aan de Europese normen. Bovendien zou een renovatie de problemen niet oplossen: de goedkoopste oplossing zou een volledige nieuwbouw zijn. Kostprijs van dat alles? Een half miljard euro.
This content is subject to copyright.

Het hoofdgebouw van het Europees Parlement in Brussel, met daarin het bekende halfrond, is amper 24 jaar oud, maar het bureau van het Parlement overweegt ernstig om het af te breken en een volledig nieuw gebouw te bouwen. Dat blijkt uit een interne nota die Politico kon inkijken. Sinds enkele jaren geleden het plafond in het halfrond deels naar beneden is gekomen, staat het gebouw vernieuwen al langer op het verlanglijstje van de administratie van het parlement.

Uit de agenda van het bureau van het Parlement gisteren blijkt dat de renovatie van het Paul-Henri Spaak-gebouw (genoemd naar de oud-premier) ook effectief op de agenda stond. Daar zouden de verschillende opties zijn besproken: van een grondige renovatie tot een volledige nieuwbouw. Uit de studies zou blijken dat een volledige nieuwbouw veruit de goedkoopste optie zou zijn. De kostprijs zou al gauw oplopen tot ruim een half miljard euro. Een koopje in vergelijking met het huidige gebouw dat meer dan een miljard euro gekost heeft om te bouwen, maar uiteraard nog steeds een smak geld.

Een eventuele nieuwbouw is koren op de molen van eurosceptici, maar ook eurofielen zijn niet gelukkig met de plannen voor een nieuwbouw. Het zet bovendien ook opnieuw de maandelijkse -en dure- verhuis naar Straatsburg op de agenda. Een week per maand zetelt het Europees Parlement immers in de Franse stad. Veel Parlementsleden zijn gewonnen om een van de twee steden definitief te verlaten en een dure nieuwbouw geeft Straatsburg een voordeel boven Brussel.

"Alles is nog mogelijk"

Het bureau van het Parlement heeft intussen een persbericht de wereld in gestuurd waarin wordt gezegd dat momenteel alles nog op tafel ligt. "Zowel een nieuwbouw, een renovatie of geen enkele actie ondernemen", klinkt het. "Alle mogelijkheden zullen grondig worden onderzocht op de haalbaarheid met bijzondere aandacht voor de duur en de kostprijs."
 

Meest gelezen