Onkelinx: "Mijn dochter werkte voor Samusocial"

Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx bevestigt op Twitter dat haar dochter Sara tussen 2011 en 2013 bij Samusocial gewerkt heeft. "Voor de begeleiding van asielzoekers en nadien van daklozen", schrijft ze. "Zoals zo veel andere medewerkers van Samusocial." Ook OCMW-voorzitster Pascale Peraïta bevestigde even later in een mededeling dat haar twee dochters "in het verleden effectief bij Samusocial hebben gewerkt"

Enkele kranten schreven vanochtend dat de PS niet alleen de raad van bestuur van Samusocial bepaalde, maar ook mensen werk gaf in de vzw. De kranten noemden onder meer de naam van de dochter van Laurette Onkelinx.

In de loop van de dag bevestigde Onkelinx het bericht. Ze tweette dat haar dochter Sara er van 2011 tot 2013 in dienst was voor de begeleiding van asielzoekers en nadien van daklozen. Haar woordvoerder liet wel weten dat er geen "fictieve job" voor haar dochter is gecreëerd.

Ook OCMW-voorzitster Pascale Peraïta bevestigde deze namiddag in een mededeling dat haar twee dochters "in het verleden effectief bij Samusocial hebben gewerkt". Ze wil naar eigen zeggen transparant zijn over de berichten die in de media circuleren.

"Ze werkten als polyvalente medewerkers en als verpleeghulpen", luidt het. "Dit werk werd uitgevoerd onder het gezag van coördinatoren en hoofdzakelijk in centra op een afstand van de directiezetel."

De voorbije weken kwam aan het licht dat bestuurders van de vzw Samusocial - die zich bezighoudt met de opvang van daklozen in Brussel - de voorbije jaren zitpenningen ontvingen als vergoeding voor vergaderingen die meer dan waarschijnlijk nooit hebben plaatsgevonden. Het ging om hoge bedragen.

Zo bleken Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (beiden PS) elk 15.000 tot 19.000 euro per jaar op te strijken. Waar het geld voor die vergoedingen vandaan kwam, is niet duidelijk. De heisa die een en ander veroorzaakte, leidde tot het ontslag van zowel de OCMW-voorzitster als de burgemeester en een politieke crisis binnen de Brusselse meerderheid.

Meest gelezen