Panama breekt met Taiwan en kiest voor China

Panama verbreekt zijn diplomatieke banden met Taiwan en knoopt formele banden aan met grote rivaal China. In een verklaring zegt het centraal-Amerikaanse land dat er maar "één" China’ bestaat en dat Taiwan daar ontegensprekelijk deel van uitmaakt. De beslissing is een grote klap voor Taiwan.

Vanochtend tekenden de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en de vicepresident Isabel de Saint Malo van Panama een gemeenschappelijke verklaring. Saint-Malo zei dat dat ze hoopt dat de relatie met China meer handel, investeringen en toeristen naar Panama zal brengen.

In tegenstelling tot de vorige Taiwanese regering erkent de nieuwe president Tsai Ingwen het ‘"één-China principe’"niet. Sinds de -democratische- verkiezing van Tsai zijn de relaties tussen beide landen dan ook verslechterd.

Taiwan reageert met ‘"woede en spijt’" op de beslissing van Panama. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Panama geplooid voor de economische belangen van China. Vorig jaar heeft China meer dan 800 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe haventerminal in Panama.

Chinese druk

In 1971 verbraken de Verenigde Naties hun diplomatieke banden met Taiwan ten voordele van de Volksrepubliek China. Sindsdien volgden de meeste landen dat voorbeeld. Ons land knoopte in oktober 1971 diplomatieke relaties aan met de Volksrepubliek.

De afgelopen jaren heeft China zijn druk op de overblijvende landen vergroot om hun relaties met Taiwan te verbreken. China doet dat door met grote investeringen en contracten te zwaaien. Taiwan zegt dat het niet mee kan doen met dat diplomatieke opbod. 

Meest gelezen