Polen, Hongarije en Tsjechië hebben inbreukprocedure aan hun been wegens weigering asielzoekers

De Europese Commissie opent inbreukprocedures tegen Polen, Hongarije en Tsjechië omdat ze blijven weigeren om asielzoekers uit Italië of Griekenland op te vangen. "Ze hebben hun juridische verplichtingen niet nageleefd", klaagt de Commissie.

In het najaar van 2015 kwamen de 28 lidstaten van de Europese Unie overeen om een groot aantal asielzoekers die via Italië en Griekenland binnenkomen op te vangen in de andere lidstaten, volgens een spreidingsplan.

Het was oorspronkelijk de bedoeling om 160.000 mensen onder te brengen in verschillende landen, een aantal dat later is bijgesteld naar 100.000. Maar na 2 jaar zijn er nog maar 20.000 asielzoekers ondergebracht in andere landen. 

Polen, Hongarije en Tsjechië hebben nog geen of amper asielzoekers opgevangen en worden daar nu na herhaalde waarschuwingen voor op de vingers getikt. De Europese Commissie start een zogenoemde inbreukprocedure op. Dat gebeurt als lidstaten de Europese spelregels niet naleven. 

Deze beslissing zet de verhoudingen in de Europese Unie op scherp.

Meest gelezen