Potentiële terrorist opgepakt in aanloop naar marathon Rotterdam

De Nederlandse politie heeft in aanloop naar de marathon van Rotterdam in april een man tijdelijk opgepakt, omdat ze vermoedden dat hij een aanslag zou plegen. De man werd in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten, en had in het verleden al zijn sympathie voor IS geuit. Na de marathon is hij weer vrijgelaten.

De 34-jarige man werd volgens Nederlandse media opgepakt nadat een medewerker van de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET hem hadden horen zeggen dat "er iets moois ging gebeuren op de marathon: boem!" Bovendien had de man een zogenoemde "gebiedsverbod" opgelegd gekregen, voor de marathon. Met deze maatregel, die vergelijkbaar is met een stadionverbod voor voetbalsupporters die het te bont hebben gemaakt, kan de Nederlandse politie sinds 1 maart ingrijpen nog voor iemand een strafbaar feit heeft gepleegd. 

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie Stef Blok wilde in dit geval geen enkel risico nemen. De man werd na het marathonweekend opnieuw vrijgelaten. De Nederlandse politie en justitie hielden zijn arrestatie tot nu uit de media. 

Preventief

De Nederlandse man werd al langer in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Hij had in het verleden al zijn sympathie voor IS kenbaar gemaakt. Louter die sympathie is niet strafbaar: de man kon enkel worden veroordeeld als hij strafbare feiten zou plegen.

Om iets te kunnen ondernemen tegen zogenoemde "risicovolle personen", voor ze misdrijven plegen, heeft Nederland sinds 1 maart de "tijdelijke wet bestuurlijke maatregelen terrorismebestrijding". Die geeft de minister van Veiligheid en Justitie de mogelijkheid om een gevaarlijk geacht persoon een meldplicht, gebiedsverbod of contactverbod op te leggen, voor die persoon een strafbaar feit heeft gepleegd.

Een gebiedsverbod kan bijvoorbeeld tijdelijk gelden voor een plek of evenement waar die persoon een opvallende interesse voor vertoond, zoals in het geval van de marathon van Rotterdam. De man had dat verbod geschonden, en werd daarom opgepakt.

Meest gelezen