PS organiseert congres over cumulverbod

De PS gaat op 2 juli een bijzonder statutair congres houden waar een cumulverbod voor alle partijmandatarissen moet worden goedgekeurd. Dat zal voorzitter Elio Di Rupo voorstellen tijdens de volgende vergadering van het bureau van de Parti Socialiste, zo kondigde hij aan op Twitter.

De PS is de afgelopen maanden geteisterd door een reeks schandalen Verschillende bestuurders, in Luik, Charleroi en Brussel, blijken de mandaten opgestapeld te hebben en werden daar vaak royaal voor vergoed.

Om aan die praktijken een einde te maken, maakte het idee van een cumulverbod opgang. Vooral de Jongsocialisten trachten het onmogelijk te maken dat een parlementslid van PS-signatuur nog langer tegelijk burgemeester of schepen kan zijn. Een tussenvoorstel, waarbij de partijtop een cumulverbod ten laatste in 2024 wilde invoeren, werd op 3 juni afgeschoten door de militanten van de PS.

De Waalse minister-president Paul Magnette heeft op de RTBF gezegd dat hij achter het cumulverbod staat. "De PS gaat door een diepe crisis", zei Magnette. "We moeten zo snel mogelijk radicale hervormingen doorvoeren, nog voor de zomervakantie." Magnette wil zelfs nog verder gaan en de eerste minister en de ministers-presidenten slechts twee opeenvolgende mandaten laten uitvoeren, naar analogie met het Franse en het Amerikaanse presidentieel systeem.

Meest gelezen