Sessions ontkent contact met Russische functionarissen

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions ontkent dat hij ooit contact heeft gehad met Russische functionarissen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat zei hij tijdens een hoorzitting in de Senaat voor de commissie die onderzoekt of Rusland de presidentsverkiezingen heeft proberen te beïnvloeden.

Sessions is klaar en duidelijk: “Ik heb nooit een ontmoeting gehad of een gesprek gevoerd met eender welke Rus of buitenlandse official over welke inmenging dan ook met eender welke verkiezing in de Verenigde Staten.” De minister van Justitie ontkent ook dat hij een ontmoeting met de Russische ambassadeur in een hotel in Washington DC heeft verzwegen.

Sessions is het meest hooggeplaatste lid uit de regering van president Trump die komt getuigen voor de commissie. Hij moest ophelderen of hij contacten met Rusland heeft verzwegen, maar ook of hij heeft aangedrongen op het ontslag van FBI-directeur James Comey, die het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen leidde. Dat zou veel vragen oproepen, omdat Sessions zich eerder had onttrokken van het Rusland-onderzoek, nadat hij had toegegeven dat hij twee ontmoetingen had met de Russische ambassadeur Kisljak.

Comey

Maar tijdens de hoorzitting zei Sessions dat hij zich niet kan herinneren dat hij de Russische ambassadeur ook een derde keer heeft ontmoet in het Mayflower hotel in april van vorig jaar. Hij vertelde de commissie ook dat hij het ontslag van Comey had aanbevolen na advies van de viceminister van Justitie, en dat het dus niets te maken heeft met het Rusland-onderzoek.

Sessions had zelf laten weten dat hij in een openbare zitting wilde getuigen voor de Senaatscommissie. Hij wilde zich verdedigen na de getuigenis van ex-FBI-directeur James Comey voor diezelfde commissie vorige week. Comey suggereerde toen dat Sessions een derde ontmoeting met de Russische ambassadeur in de VS had verzwegen. Ook zei hij eerder dat hij dacht dat hij door president Trump ontslagen was om het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen te verhinderen.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat Rusland de presidentsverkiezingen heeft proberen te beïnvloeden in het voordeel van Donald Trump.

Meest gelezen