Spanje kreunt onder de hitte: "Historische warmterecords zullen sneuvelen"

Wie een dezer naar Spanje trekt op vakantie, is gewaarschuwd: met temperaturen tot 41 graden is het op verschillende plaatsen, waaronder in Madrid, maar liefst 11 graden warmer dan normaal. "Er zullen historische warmterecords worden gebroken", klinkt het bij de Spaanse meteorologische dienst.
Een paard lest zijn dorst aan een fontein in Sevilla

Terwijl het hier aangenaam vertoeven is, is het in Spanje echt puffen geblazen. In zes provincies is code oranje afgekondigd, terwijl de zomer nog niet eens begonnen is. "De hitte komt inderdaad opvallend vroeg", zegt correspondent Sven Tuytens in "De ochtend". "Dit zijn temperaturen die in juli of augustus al eens voorkomen, maar eigenlijk is het nu nog lente. Volgens de Spaanse meteorologische dienst zullen er dan ook historische warmterecords worden gebroken."

Maar de hitte is meer dan alleen maar een overdosis zweet voor wie haar moet trotseren: voor het milieu kunnen de gevolgen wel eens veel dramatischer zijn. "Op dit ogenblik is er in Spanje al zo'n 28.000 hectare bosgebied in vlammen opgegaan, 14 keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar", weet Tuytens. "Dat is een ramp, zeker omdat de zomer nog moet beginnen. Het brandgevaar is enorm, want in het binnenland is alles kurkdroog."

Er wordt dan ook gevreesd voor grootschalige bosbranden tijdens de maanden juli en augustus. En dat niet alleen in het centrum van het land, maar ook in het meestal iets koelere noorden. 

Unicum of is er meer aan de hand?

Dergelijke temperaturen in juni, dan doemt meteen het spook van de klimaatopwarming op. De vraag is dan ook: is dit eenmalig, een "toeval", of is er meer aan de hand? De Spaanse meteorologen vrezen alvast dat de klimaatopwarming een rol speelt. "Zij voorspellen dat dergelijke temperaturen zich zullen herhalen", aldus nog Tuytens. "Zij denken dat we dit soort toestanden in de toekomst wel nog meer zullen meemaken. En dat dit soort toestanden in de toekomst zich zal herhalen."

Moeten toeristen in Spanje zich zorgen maken?

Wie naar Spanje trekt, is dus gewaarschuwd en kan maar beter zijn voorzorgen nemen. Maar de vraag is niet zozeer of de toeristen zich zorgen moet maken over hun vakantiebestemming, het is eerder Spanje dat zich zorgen moet maken over de horde toeristen die de komende maanden massaal naar Spanje trekken. 

"Vorig jaar kozen maar liefst zo'n 57 miljoen toeristen voor Spanje als vakantiebestemming, en zij douchen en drinken ook. De watervoorziening zou daardoor in juli en augustus wel eens in het gedrang kunnen komen", waarschuwt Tuytens nog. 

(lees verder onder de foto)

Wat betekenen de weer-kleurcodes in Spanje?

Groen
Het weer levert geen direct gevaar op.

Geel
Het weer is in aanleg gevaarlijk. De weer fenomen die worden verwacht zijn niet ongebruikelijk, maar wees wel op uw hoede wanneer bij activiteiten die afhankelijk zijn van meteorologische gevaren. Blijf de weersverwachtingen en waarschuwingen in de gaten houden en neem geen enkel vermijdbaar risico.

Oranje
Het weer is gevaarlijk. Er worden uitzonderlijke weerfenomen verwacht. Schade en letsel zijn erg waarschijnlijk. Wees erg oplettend en houd u geregeld op de hoogte van de laatste weerberichten en waarschuwingen. Wees bewust van de soms onvermijdbare risico's. Volg elk advies dat door de autoriteiten wordt gegeven op.

Rood
Het weer is zeer gevaarlijk. Er worden uitzonderlijk actieve weergebeurtenissen verwacht. Grote schade en ongevallen zijn waarschijnlijk, in veel gevallen en in een groot gebied met gevaar voor lijf en leden. Houd u zich frequent op de hoogte van alle details van de verder weersontwikkeling en waarschuwingen. Volg opdrachten en adviezen van de autoriteiten onverwijld op en bereid u voor op buitengewone maatregelen.

(meer informatie op www.meteoalarm.eu)

Meest gelezen