Stadsschouwburg Leuven viert 150e verjaardag met 96 balkonscènes uit "Romeo en Julia"

De Stadsschouwburg van Leuven viert in het weekend van 23 op 24 september zijn 150-jarig bestaan door op het buitenbalkon van het gebouw aan de Bondgenotenlaan nieuwe versies te spelen van de beroemde balkonscène uit het toneelstuk "Romeo en Julia" van William Shakespeare. In totaal zal de scène 96 keer op een andere manier worden opgevoerd.

Om dit huzarenstuk te realiseren werden zowel amateurs als professionals gemobiliseerd uit de verschillende disciplines die in de programmatie van het Leuvense cultuurcentrum 30CC aan bod komen zoals theater, klassieke muziek, jeugdtheater, opera, jazz, circus...

Het verkeer voor het gebouw in de Bondgenoten zal worden omgeleid en een "pop-up groene tuin" wordt er aangelegd. Tegelijk wordt in de Stadsschouwburg een 24 uren durend "bal populaire" ingericht met dj's van Radio Modern, Mensch, Erger Je Niet, Onkruid...

Romeo en Julia was de eerste voorstelling die op 3 september 1867 in de Stadsschouwburg plaatsvond. Het pand werd in 1867 opgetrokken door stadsarchitect E. Lavergne ter vervanging van de bekende Frascatizaal die moest verdwijnen voor de aanleg van de Bondgenotenlaan. Met de oorlogsbrand van 1914 werd het op de buiten- en zaalmuren na bijna volledig verwoest, waarna het in 1938 opnieuw heropende. Tijdens de bombardementen in 1944-45 liep het gebouw opnieuw schade op die in 1952 was hersteld. De zaal telt 625 plaatsen.

Meest gelezen