Van "grootste privilege" tot "hoed af": Trumps eerste vergadering met zijn voltallig kabinet

Onder heel wat media-belangstelling heeft de Amerikaanse president Donald Trump voor het eerst vergaderd met een voltallig ministerkabinet. Een merkwaardige meeting was het, want voor ze van start ging, liet Trump liet zich voor het oog van de camera uitgebreid de lof toezwaaien door zijn ministers, een voor een.

Donald Trump heeft een op zijn minst bewogen week achter de rug, met gewezen FBI-baas James Comey die zich tijdens de hoorzitting in de senaat snoeihard over hem uitliet. Volgens recente peilingen zit zijn populariteit op een absoluut dieptepunt. Bovendien raakte gisteravond nog bekend dat zijn omstreden inreisverbod ook door een rechter in beroep is geblokkeerd.

Maar van dat alles was niets te merken tijdens de vergadering in het Oval Office. De Amerikaanse president stak bijzonder opgeruimd van wal. "Er is nog nooit een president geweest -enkele uitzonderingen niet te na gesproken, zoals Franklin Delano Roosevelt, maar die had de Grote Depressie om zich mee bezig te houden-  die meer heeft gedaan dan wij", klonk het. (lees verder onder de tweet)

"We hebben enorm veel successen bereikt", zei Trump, voor hij opsomde waarmee zijn administratie zich de afgelopen maanden heeft beziggehouden.   

Trump zette meteen de toon voor het vervolg van de meeting, want voor de pers de vergadering verliet, stelde hij voor dat iedereen aan tafel zichzelf voorstelde. "Ik zal beginnen met onze vice-president, waar is onze vice-president?". Daarop haalde ook Mike Pence haalde de loftrompet boven. "Het grootste privilege van mijn leven", zo sprak hij over zijn functie als vice-president.

En zo ging het maar door. Van "het is zo geweldig om hier te zijn" (minister van Justitie Jeff Sessions) tot "ik doe mijn hoed af voor u" (minister van Energie Rick Perry, die Trump prees omdat hij de VS heeft teruggetrokken uit het Klimaatakkoord).

"Ik wil u bedanken omdat u dit land weer in beweging heeft gebracht", zei minister van Transport Elaine Chao. En Nikki Haley, VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties noemde het presidentschap van Trump "een nieuwe dag voor de VN". "Ik denk dat de internationale gemeenschap weet dat we terug zijn."

Meest gelezen