Vier terroristen mogen geen Belg meer zijn

Sinds 2009 hebben vier mannen die veroordeeld waren voor terrorisme, de Belgische nationaliteit kwijtgespeeld. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri verwacht dat het er de volgende jaren nog meer zullen zijn omdat de wet strenger is geworden.

De vier veroordeelden raakten de Belgische nationaliteit kwijt in 2009 en 2010. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat het de enige gevallen zijn waarvan hij op de hoogte is. Het zouden er dus meer kunnen zijn, maar de parketten hebben hem geen andere doorgegeven.

Strengere wet

Sinds 2015 is het makkelijker om iemand de Belgische nationaliteit af te nemen. "Vroeger mocht er niet meer dan 10 jaar verstreken zijn tussen het verkrijgen van de nationaliteit en de veroordeling, maar nu is dat weggevallen", zegt CD&V-kamerlid Nahima Lanjri.

"Van iemand die veroordeeld is voor terrorisme en meer dan vijf jaar naar de gevangenis moet, ook al is hij hier al twintig of zelfs dertig jaar, kan de Belgische nationaliteit afgenomen worden", aldus Lanjri.

Ze verwacht dat dit in de toekomst nog meer gaat gebeuren. Ook al omdat er de laatste jaren meer mensen wegens terrorisme worden veroordeeld.

Schijnhuwelijk

Behalve de vier terroristen zijn er ook zes fraudeurs die geen Belg meer mogen zijn. Het zijn mensen die de Belgische nationaliteit hadden verkregen door onjuiste informatie over zichzelf te geven aan de overheid. In juni 2009 heeft het Hof van Beroep van Gent bijvoorbeeld een arrest geveld over een Thaïse; zij had een aanvraag ingediend op grond van een huwelijk met een Belg, maar ze had verzwegen dat ze van hem gescheiden was.

Meest gelezen