Vooronderzoek naar Samusocial wordt volwaardig gerechtelijk onderzoek

Het onderzoek dat het Brusselse parket geopend had naar de gang van zaken bij Samusocial, is niet langer een opsporingsonderzoek maar is een gerechtelijk onderzoek geworden nu de onderzoeksrechter het dossier naar zich toe heeft getrokken. Dat bevestigt het parket van Brussel.

De voorbije weken kwam aan het licht dat bestuurders van Samusocial, dat zich bezighoudt met de opvang van daklozen in Brussel, de voorbije jaren zitpenningen ontvingen als vergoeding voor vergaderingen die meer dan waarschijnlijk nooit plaatsvonden.

Het ging om hoge bedragen. Zo bleken Brussels burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta, beiden PS, elk 15.000 tot 19.000 euro per jaar op te strijken. Waar het geld voor die vergoedingen vandaan kwam, is niet duidelijk. De heisa die dit veroorzaakte, leidde tot het ontslag van zowel de OCMW-voorzitster als de burgemeester en een politieke crisis binnen de Brusselse meerderheid.

Vrijdag meldde het Brusselse parket dat er een opsporingsonderzoek geopend was naar de affaire, om na te gaan of er eventuele misdrijven werden gepleegd. Gisteren liet het  parket huiszoekingen uitvoeren in de lokalen van het OCMW van Brussel en bij Samusocial. Dat gebeurde via een zogenaamde mini-instructie, waarbij de onderzoeksrechter alleen beslist over de gevraagde dwangmaatregel zonder een eigenlijk gerechtelijk onderzoek op te starten.

"De onderzoeksrechter heeft bij een mini-instructie wel altijd de mogelijk om het dossier naar zich toe te trekken en er een volwaardig gerechtelijk onderzoek van te maken", zegt parketwoordvoerder Pierre Geerinckx. "Dat is ook wat hier gebeurd is. De onderzoeksrechter moet die beslissing ook niet motiveren."

Meest gelezen