Vragen over vergoeding ondervoorzitters Antwerps OCMW

Er rijzen vragen over de vergoedingen en het functioneren van de twee ondervoorzitters van het Antwerpse OCMW, Chris Morel (N-VA) en Axel Polis (Open VLD). Dat schrijft De Standaard.
Jonas Roosens
OCMW-voorzitter Fons Duchateau.

De functie van ondervoorzitter werd mogelijk gemaakt door het nieuwe OCMW-decreet. De huidige coalitie in Antwerpen (N-VA, CD&V en Open VLD) wou het aantal schepenen niet verhogen maar maakte wel gebruik van de mogelijkheid om twee ondervoorzitters bij het OCMW te creëren, functies die toen ingevuld werden door Chris Morel en Eddy Baelemans.

De vroegere korpschef van de politie was bij de liberalen uit de boot gevallen als kandidaat schepen door een niet al te best verkiezingsresultaat. Volgens de Antwerpse oppositie was zijn  aanstelling niet meer dan een troostprijs. Baelemans keerde begin dit jaar terug naar de politie en werd vervangen door partijgenoot Axel Polis.

Taakomschrijving

De twee ondervoorzitters krijgen geen zitpenning maar een mandaatvergoeding en die bedraagt 75 procent van een schepenwedde, jaarlijks zo’n 80.000 euro bruto. Volgens oppositiepartijen SP.A, Groen en PVDA staan de prestaties van de ondervoorzitters niet in verhouding tot hun vergoeding. Zij hebben geen taakomschrijving en zouden de voorzitter moeten vervangen als die er niet is. Maar in de praktijk zijn ze zelf vaak afwezig, zegt de oppositie en moeten ze vervangen worden door een raadslid.

Morel vindt de aantijgingen onfatsoenlijk. Hij is twee maanden afwezig geweest door een ziekenhuisverblijf, maar vervult zijn taak naar best vermogen, zo zegt hij. OCMW-voorzitter Fons Duchateau zegt dat de ondervoorzitters meedraaien in een collegiaal bestuur en zeker hun nut bewijzen, maar daar is de oppositie dus lang niet van overtuigd. Zij vindt dat de ondervoorzitters te veel betaald worden voor wat ze doen en dat dat geld beter naar de OCMW-cliënten zou gaan.

Meest gelezen