Waarom koning Filip meedoet met de iftar

Gisteren heeft koning Filip voor het eerst deelgenomen aan een iftar, de maaltijd waarmee moslims hun vasten breken. "De koning wilde dit al veel eerder doen", zegt het paleis. Al is zijn boodschap nu prangender, en relevanter dan ooit.

Pascale Mertens is journalist bij VRT NWS en royaltywatcher. 

“Dit is een les voor ons allemaal, voor de hele maatschappij,” zegt koning Filip, als hij mee aan tafel schuift bij de familie Benhaddou, tijdens hun iftar. Dat gebeurt meestal in groep, samen, met familie, vrienden, buren. “Bijzonder vriendelijk dat u mij uitnodigt, zeer gastvrij,” zegt de koning.

Wat maakt de iftar zo aantrekkelijk voor de koning? Vooral de symboliek, zo blijkt. Iftar is meer dan eten, het betekent samen zijn, meningsverschillen opzijzetten. Gastvrijheid en tolerantie staan centraal, wederzijds begrip voor andere culturen. Die samenhorigheid is wat de koning wou beleven, bij een moslimgezin thuis.
(lees verder onder de foto)

Sterk signaal

“Ik vind dit een uitgestrekte hand van de koning naar onze gemeenschap,” zegt Khalid Benhaddou, een van de zonen van het gezin.

Benhaddou, een imam in Gent die radicalisering bij moslimjongeren wil bestrijden, vindt dat we niet in de gemakkelijkste tijden leven. "De koning die vandaag aangeeft dat hij de moslims wil ontmoeten in hun belevenis van de ramadan, is een heel sterk signaal.”

Toch zijn het volgens het paleis niet die "ongemakkelijke tijden’" die de koning tot bij de familie Benhaddou brengen. De aanslagen van 22 maart en de terreuraanslagen van moslimextremisten in andere landen, zijn niet de directe aanleiding voor dit bezoek. "Hij wou dit al langer doen", zegt het paleis. Al is zijn boodschap nu prangender, en relevanter dan ooit.

Eigenlijk zien we hier hoe de koning zijn rol ziet: verbindend. Mensen samen brengen. Bruggen bouwen. In zijn 21 juli-toespraak van vorig jaar waarschuwde hij voor valse profeten, die de kloof tussen religies en volkeren dieper maken, zijn laatste kerstboodschap had het over hoop, ondanks alle terreur.

Dat hij zich openstelt en bij een gezin thuis deze voor moslims zo belangrijke ervaring wil delen, wordt gezien als een hart onder de riem van de moslimgemeenschap.
(Lees verder onder de foto.)

“Vader en moeder hebben een fantastische job gedaan”

Met zijn bezoek brengt koning Filip ook een succesverhaal onder de aandacht.  Drie generaties zitten hier aan tafel, vader en moeder kwamen als gastarbeider vanuit Marokko naar hier. Ze eten vanavond de iftar-maaltijd samen met hun 6 zonen en 2 dochters en kleinkinderen en partners. De dames dragen een hoofddoek, tegelijk zijn ze zelfbewust en praten ze perfect Gents, de heren zijn open en charmant.

“Het is een modaal Marokkaans gezin”, zegt het paleis, maar eigenlijk is het vooral een "model" Marokkaans gezin. Met een vader die keihard heeft gewerkt voor zijn acht kinderen, die één voor één gestudeerd hebben en goed terechtgekomen zijn.

“Vader en moeder hebben een fantastische job gedaan,” lacht de koning vol bewondering. “Ik heb er vier he, maar u hebt er acht, ongelooflijk, met allemaal prachtige cv’s."
(Lees verder onder de foto.)

“Alle Vlamingen, oud & nieuw”

Voor de koning was het zijn allereerste iftar, maar niet de eerste iftar van het establishment in ons land. Ook politici hebben de iftar al meebeleefd. Vlaams minister-president Geert Bourgeois sloot twee jaar geleden de Vlaamse feestdag af met een iftarmaaltijd en gaf er zijn belangrijkste speech van de dag. Op Twitter zag dit er toen zo uit:

“U brengt hiermee een mooie boodschap”, zei de koning aan tafel tegen de Benhaddous. En daarmee brengt hij zelf er ook één. 

Bekijk hier beelden van de koning zijn bezoek

Meest gelezen