We rijden minder vaak te snel of zonder gordel, maar wel vaker onder invloed

Vorig jaar hebben de lokale en federale politie samen ruim 4,7 miljoen verkeersinbreuken vastgesteld in ons land, ruim 2 procent meer dan in 2015, zo meldt de federale politie. De verhouding tussen het soort inbreuken is wel fel veranderd: zo worden er spectaculair meer bestuurders onder invloed van alcohol en drugs betrapt.

In totaal stelden de lokale en de federale politie in 2016 ruim 4.739.885 miljoen verkeersinbreuken vast, 2,37% meer dan in 2015. Uit de cijfers blijkt dat de Belg minder vaak (veel) te snel rijdt. Zo werden er vorig jaar 28 procent minder inbreuken vastgesteld in de categorie van snelheidsovertredingen van meer dan 31 km/u, "een stap in de goede richting", vindt de politie.

Het aantal inbreuken tegen rijden onder invloed van alcohol en drugs is echter toegenomen, met respectievelijk 6 procent en 16 procent. Dit zou voornamelijk te wijten zijn aan de opmars van synthetische drugs in de uitgaanswereld, die vooral populair zijn bij jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud. Ook uit de gedragsmeting van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat de jongere bestuurders vaker drugs consumeren.

In vergelijking met de vorige jaren lag het aantal inbreuken tegen gordeldracht en kinderzitjes dan weer nog nooit zo laag. "Bestuurders lijken zich steeds meer bewust te zijn van het belang van deze veiligheidssystemen." Ook het aantal inbreuken op het gsmgebruik achter het stuur is niet gestegen. 

Verkeersdoden

Jaarlijks vallen er nog meer dan 700 dodelijke slachtoffers op onze Belgische wegen. In vergelijking met andere Europese lidstaten is België bij de slechtste leerlingen van de klas: met gemiddeld 67 doden per miljoen inwoners zit ons land ver boven het Europese gemiddelde van 52. De drie belangrijkste doodsoorzaken in het verkeer zijn na rijden onder invloed, overdreven snelheid en het niet dragen van de gordel.

Meest gelezen