1 miljoen euro veil om vrouwen te helpen zwangerschapskilo's te verliezen

Een team van gezondheidscoaches gaat alles samen 1.100 vrouwen helpen om de overtollige zwangerschapskilo's kwijt te geraken. Dat schrijft De Standaard. Het project zal om en bij de 1 miljoen euro kosten. De helft van de vrouwen zou er niet in slagen om na de zwangerschap de overtollige kilo's kwijt te geraken.
Science Photo Library

"Van de vrouwen met een te hoge gewichtstoename tijdens een voorgaande zwangerschap, geraakt de helft niet terug op het gewicht van voor de zwangerschap", zegt professor Roland Devlieger van de KU Leuven aan Belga. "Daardoor hebben zij een grotere kans op verwikkelingen bij de volgende zwangerschap." Het gaat dan om verwikkelingen zoals zwangerschapshypertensie, -diabetes, keizersnede en een te grote baby voor de duur van de zwangerschap.

Het project wil deze vrouwen begeleiden tussen twee zwangerschappen in en tijdens de volgende zwangerschap om een gezonde levensstijl en gezond gewicht te krijgen, om zo de kans op deze verwikkelingen te verkleinen. De begeleiding wordt verzorgd door een coach, en wordt ondersteund door middel van een mobiele app die gekoppeld is aan een weegschaal en een activiteitstracker.

In totaal worden er tien à vijftien coaches ingeschakeld. Het project wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), dat 1 miljoen euro vrijmaakt. Dat bedrag dekt het grootste deel van de kosten. Zes kraamafdelingen uit Leuven, Antwerpen en Limburg werken mee. De bedoeling is om 1.100 vrouwen te betrekken.

Meest gelezen