Belangrijk Amerikaans congreslid gewond na schietpartij in Virginia

Bij een schietpartij in de Amerikaanse staat Virginia zijn verschillende gewonden gevallen. Eén van de slachtoffers is het Republikeins Congreslid Steve Scalise. Hij is geraakt in de heup, maar verkeert niet in levensgevaar. De schutter werd neergeschoten door de politie en zou intussen overleden zijn.

Verschillende leden van de Republikeinse partij waren bezig met een baseballtraining in Alexandria, in de Amerikaanse staat Virginia. Ze trainden voor de jaarlijkse baseballwedstrijd tussen Democraten en Republikeinen die morgen zou doorgaan. Op de training waren een twintigtal parlementsleden aanwezig, maar ook een tiental stafleden en verschillende veiligheidsagenten.

Om 7.15 uur lokale tijd opende een schutter het vuur. Er zouden meer dan 50 schoten gelost zijn en dat tien minuten lang. Het Republikeins kopstuk Steve Scalise werd geraakt in de heup, zijn medewerker in de borst. Er zijn volgens de Amerikaanse politie nog drie andere gewonden, 2 agenten en de schutter. Volgens president Trump is de schutter overleden, de vier andere gewonden verkeren niet in levensgevaar.

De politie kwam massaal ter plaatse, de dader is gevat. Het gaat om een blanke man van 66 jaar uit de staat Illinois. Volgens de politie gaat is deze schietpartij geen daad van terrorisme.

Dader een tegenstander van Trump

Over het motief van de schutter is nog weinig bekend. Een ander Republikeins volksvertegenwoordiger die bij de baseballtraining aanwezig was, zei dat de man hem voor de schietpartij had gevraagd of het de Republikeinen of de Democraten waren die aan het trainen waren.

Op Facebook heeft de schutter zich een tegenstander van president Trump getoond. Zo schreef hij op 22 maart: "Trump is een verrader. Trump heeft onze democratie vernield. Het wordt tijd om Trump & co te vernietigen".

De man blijkt een aanhanger van de Democratische senator Bernie Sanders. Volgens de Washington Post voerde hij vorig jaar campagne voor Sanders in Iowa, toen die een gooi deed naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen.

Trump al gereageerd

President Donald Trump heeft intussen een korte toespraak over de schietpartij gehouden die op tv is uitgezonden. Hij noemde Scalise "een echte vriend", een "patriot" en "een vechter", en zei dat Scalise volledig zal herstellen van de schotwonde.

De president zei dat hij gesproken heeft met de vrouw van Scalise, om haar zijn medeleven te betuigen.

Hij zei ook te bidden voor Scalise, en zei dat het hele land, zelfs de hele wereld voor hem zal bidden. Volgens de president is de schutter overleden aan zijn verwondingen.

Trump loofde de politie van Washington D.C., die volgens hem er voor zorgt dat de democratie kan blijven bestaan, en die blijk heeft gegeven van heldenmoed.

Hij riep de politici op tot eenheid en zei dat ze dan misschien wel van mening kunnen verschillen, maar zich moeten herinneren dat iedereen die het land dient in Washingtoin, daar is omdat ze van de Verenigde Staten houden. Hij zei dat iedereen het er over eens kan zijn dat het "een zegen is Amerikaan te zijn", en dat "we het sterkst zijn als we samen werken voor het algemeen welzijn".

Belangrijk Congreslid

De 51-jarige Steve Scalise (foto onder) is één van de leidende Republikeinse parlementsleden in het Huis van Afgevaardigden. Hij vertegenwoordigt de staat Louisiana en is de "whip" van de Republikeinse partij. Als "whip" is hij verantwoordelijk voor de fractie en zorgt hij dat de partijlijn wordt gerespecteerd tijdens zittingen en stemmingen in het Congres.

Scalise is één van de drijvende krachten om de ziekteverzekering van Obama terug te draaien. Hij steunde ook het inreisverbod van president Trump.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen