Bestuurslid Uber neemt ontslag na seksistische opmerking tijdens... vergadering over seksisme

Een zeer slechte timing. Dat is het minste wat je kan zeggen van de uitspraak van miljardair en zakenman David Bonderman tijdens een vergadering over de vrouwonvriendelijke werksfeer bij taxibedrijf Uber. Het heeft hem zijn bestuursfunctie gekost.

Een vrouwelijke collega, Arianne Huffington, was aan het woord tijdens een speciale vergadering over seksisme op de werkvloer. Ze was aan het uitleggen dat uit data blijkt dat wanneer er een vrouw in de raad van bestuur zit, de kans groter wordt dat er ook een tweede vrouw in de raad van bestuur zal komen.

"Meer vrouwen, dus meer geklets"

Waarop de 74-jarige Bonderman inpikte: “dus de kans wordt groter dat er dan ook meer gekletst zal worden”. Bonderman heeft zich ondertussen geëxcuseerd voor zijn naar eigen zeggen “ongepaste en onvergeeflijke uitspraken”. De uitspraken kostten hem zijn zitje in de raad van bestuur.

Zeer slechte timing

De miljardair had geen slechter moment kunnen kiezen om die opmerking te maken. Uber ligt al een tijdje onder vuur: onlangs verscheen er een vernietigend rapport over de seksistische bedrijfscultuur. De bal ging aan het rollen toen een vrouwelijke ingenieur in februari in een blog getuigde over hoe ze seksistisch werd behandeld in het bedrijf.

Na haar volgden verschillende getuigenissen over de doorgeslagen machocultuur. Een advocatenkantoor kreeg de opdracht om de interne werking van het bedrijf door te lichten. Volgens anonieme bronnen in Amerikaanse media zijn de conclusies van dit onderzoek vernietigend. Gisteren werd duidelijk dat de CEO tijdelijk het bedrijf zou verlaten.

Meest gelezen