Bijna 7.000 werkgevers filmen hun personeel op de werkvloer

Al bijna 7.000 werkgevers hebben momenteel bewakingscamera's om hun personeel en werkruimtes in de gaten te houden. Dat schrijft De Tijd. De Privacycommissie ziet een stijgende trend.

Werkgevers zijn verplicht om bij de Privacycommissie aan te geven dat ze bewakingscamera's plaatsen. Vorig jaar alleen al kreeg de commissie 1.057 aangiftes binnen.

"In werkelijkheid gaat het eigenlijk om veel meer camera's", verduidelijkt woordvoerster Caroline De Geest. "Eén aangifte kan namelijk slaan op meerdere camera's. Er is maar een aangifte verplicht per werkgever." Zo wordt een keten van winkels die in de verschillende filialen meerdere camera's plaatst, geteld als één werkgever.

Stijgende tendens

De Privacycommissie ziet een stijgende tendens van werkgevers die bewakingscamera's plaatsen. "Camera's op de arbeidsplaats is een normale zaak geworden", zegt ook Piet Van den Bergh van de ACV-studiedienst in De Tijd. "Zeker boven kassa's en op andere gevoelige plekken."

Werkgevers mogen bewakingscamera's plaatsen om 4 redenen: om de veiligheid en de gezondheid van het personeel te garanderen, bedrijfsgoederen te beschermen, het productieproces te controleren of om het personeel zelf te controleren. Voor die laatste reden mogen werkgevers hun personeel echter niet permanent filmen. Bovendien moeten werkgevers ook melden dat er gefilmd wordt.

Meest gelezen