Brand in Londens flatgebouw: twaalf doden, verwachting dat dodental nog oploopt

Bij een uitslaande brand in een appartementsgebouw in het westen van Londen zijn nu al zeker 12 doden gevallen. Er wordt verwacht dat het dodental nog zal oplopen. Ongeveer 200 brandweerlui zijn sinds 1 uur vannacht aan de slag om het vuur in het gebouw met 24 verdiepingen te bestrijden. Minstens 79 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, een aantal van hen verkeren in kritiek toestand. Op dit moment lijkt het gebouw stabiel. De brandweerploegen kunnen dan ook blijven doorwerken en zijn nog steeds op zoek naar achtergebleven inwoners.
AFP or licensors

Wat weten we tot nog toe?

  • Afgelopen nacht is een brand uitgebroken in een woontoren in Londen
  • Daarbij zijn minstens 12 doden gevallen, gevreesd wordt dat dit nog oploopt
  • Er zijn ook meer dan 70 gewonden, een 20-tal zijn er erg slecht aan toe
  • De brandweer spreekt over een brand van ongeziene omvang
  • De oorzaak van de brand is nog niet bekend
  • Het lijkt er wel op dat het gebouw niet brandveilig was

De politie heeft intussen bevestigd dat er twaalf doden te betreuren zijn. Verwacht wordt dat het dodental nog zal oplopen. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan bevestigt dat. "Spijtig genoeg zijn er al verschillende dodelijke slachtoffers, maar dat loopt wellicht nog op." Eerder was er sprake van zes doden. De brandweer laat weten dat ze intussen het gehele gebouw doorzocht heeft.

Minstens 79 mensen worden verzorgd in het ziekenhuis, 20 mensen liggen op de afdeling intensieve zorg en zijn er erg aan toe. Alles samen zijn de gewonden verspreid over zes Londense ziekenhuizen. De ambulancediensten roepen op om hen enkel te bellen in geval van grote noodgevallen.

De brandweer vindt het te vroeg om te speculeren over de mogelijke oorzaak van de brand. "Dat zal het onderzoek moeten uitwijzen", zegt Dany Cotton van de Londense brandweer. "Ik heb nog nooit zo'n grote brand meegemaakt. Dit is veruit de grootste brand in mijn carrière van 29 jaar en ik heb al veel torenbranden gezien." Het is volgens de brandweer nog minstens 24 uur werk om het vuur volledig te doven.

(lees verder onder de foto)

"Gebouw voorlopig stabiel"

De Grenfell Tower in de Latimer Road in de wijk North Kensington staat al het grootste deel van de nacht en de hele ochtend in lichterlaaie. Het appartementsblok met 24 verdiepingen telt 120 flats. Volgens de brandweer heeft een onderzoek van een ingenieur uitgewezen dat het gebouw voorlopig stabiel lijkt. "Onze ploegen kunnen op dit moment blijven doorwerken in het gebouw."

Vlak na het uitbreken van de brand zouden vele mensen al gered zijn via de verschillende verdiepingen, maar de brandweerploegen waren rond 11 uur onze tijd nog maar tot de 19e en de 20e verdieping van de woontoren geraakt. Intussen is het hele gebouw doorzocht.

Het is nog steeds onduidelijk wie zich heeft kunnen redden, en wie er vermist wordt. Wie zichzelf heeft kunnen redden, wordt gevraagd zich te melden, zodat er een overzicht gemaakt kan worden. 

Volgens een bewoner zou het brandalarm niet afgegaan zijn. Het gebouw had in juni 2016 nog een risicoanalyserapport gekregen na een grote restauratie. De conclusie was een medium (dus normaal) brandrisico. Zaterdag was de brandweer nog langs geweest in het gebouw, en ze had de mensen de raad gegeven om in geval van brand in hun appartement te blijven en de deuren te sluiten. 

Volgens een lokale actiegroep zou nalatigheid van het stadsbestuur aan de basis kunnen liggen. In 2013 werden bewoners in het gebouw al geplaagd door herhaaldelijke stroomstoringen, die veroorzaakt werden door een verkeerde bekabeling. Volgens The Grenfell Action Group laat de brandveiligheid in het gebouw jaren later nog steeds te wensen over. (extra info zie "lees ook")

(lees voort onder de beelden)

Evacuatie

The London Ambulance Service kreeg omstreeks 1.30 uur lokale tijd een eerste oproep binnen. Zeker 50 gewonden zijn afgevoerd naar 5 ziekenhuizen in de buurt omdat ze bevangen werden door de rook. Er waren ook ruim 20 ambulances ter plaatse. Verschillende mensen zijn daar behandeld voor tal van verwondingen. De ambulancedienst raadt mensen in de omgeving aan om ramen en deuren gesloten te houden. De brand gaat gepaard met felle rookontwikkeling.

Buurtbewoners getuigen in Britse media dat ze mensen gehuld in dekens uit het gebouw hebben zien rennen voor hun leven. "We hoorden ook mensen om hulp roepen en zagen anderen met het lichtje op hun smartphone zwaaien, in een poging om de aandacht van hulpverleners te trekken."

(lees voort onder de foto's)

Mischa Saag
Mischa Saag

200 brandweerlui en 45 bluswagens

Volgens assistent-brandweercommissaris Dan Daly is de brand "enorm en bijzonder ernstig", "een incident van nooit eerder geziene omvang". Er zijn maar liefst 200 brandweerlui en 45 bluswagens ter plaatse om het vuur onder controle te krijgen. De brandweermannen dragen bovendien allemaal beademingsapparatuur en werken volgens Daly in zeer moeilijke omstandigheden. 

Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan noemt de brand op Twitter een "major incident". Door de brand reed de Londense metro bij de start van de ochtendspits niet zoals gewoonlijk. Enkele lijnen in de buurt van het brandende gebouw waren tijdelijk afgesloten. De Metropolitan Police heeft een cordon ingesteld rond het brandende gebouw. De brandweer meldt op Twitter dat 30 omliggende flatgebouwen zijn geëvacueerd. Ook de A40, een van de belangrijkste snelwegen naar Londen, werd afgesloten. 

Er is heel wat ongerustheid over vermisten. In het flatgebouw zouden tussen 400 en 600 mensen wonen. Kerken, moskeeën, een sikh-tempel en synagogen in de buurt voorzien opvang. De politie meldt op Twitter dat er een noodnummer is geopend, voor wie vragen heeft over de brand of op zoek is naar informatie over geliefden. 

AFP or licensors
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen