Brusselse regering al jaren op de hoogte van onregelmatigheden bij Samusocial

Uit een eerste hoorzitting in het Brussels Parlement blijkt dat de Brusselse regering al sinds 2013 op de hoogte was van de wantoestanden bij de daklozenorganisatie Samusocial. Onder meer voormalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur heeft riante zitpenningen gekregen voor vergaderingen waarvan geen enkel bewijs is dat ze ooit hebben plaatsgevonden.

Vandaag is een eerste hoorzitting gestart in het Brussels Parlement. Het is het officieuze begin van de onderzoekscommissie die nog niet is samengesteld. Centraal staan de riante zitpenningen die oud-burgemeester Yvan Mayeur (PS) en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta (PS) hebben opgestreken bij daklozenorganisatie Samusocial. Uit de hoorzitting blijkt dat er echter geen enkel bewijs is dat die vergadering ooit hebben plaatsgevonden. "Ze hebben ons geen kopieën kunnen bezorgen van oproepingen van vergaderingen of van aanwezigheidslijsten", zegt Brusselse regeringscommissaris Tina Martens daarover.

Bovendien zou de Brusselse regering al sinds 2013 op de hoogte zijn geweest van de wantoestanden bij de daklozenorganisatie. Zo zou er in 2013 al sprake zijn geweest van snoepreisjes naar Alicante waarbij facturen dubbel zouden zijn aangerekend en kwamen toen al hoge vergoedingen voor Peraïta naar boven. "Als we dat al vier jaar geleden wisten, waarom is er toen niets gebeurd", vraagt Liesbeth Dhaene (N-VA) zich af.

Alain Maron (Ecolo), die het schandaal mee aan het licht bracht, haalt uit naar de Brusselse regering in het algemeen, en naar voogdijminister Pascal Smet (SP.A) in het bijzonder. "Ik heb nooit duidelijke antwoorden gekregen op mijn vele vragen." Ook Vincent De Wolf (MR) is scherp voor Smet: "Wat heeft u het voorbije jaar gedaan, behalve het schandaal door anderen laten ontdekken? Waarom heeft de regering elk jaar de subsidies aan Samusocial goedgekeurd zonder reële controles in te voeren?"

Grouwels: "Stond machteloos", Smet: "Viel uit de lucht"

Gewezen Brussels minister (red. tot 2014) Brigitte Grouwels (CD&V) stond naar eigen zeggen machteloos tegen de wantoestanden. "We wilden de boekhouding doorlichten, maar we zijn daar nooit toe gekomen, om de simpele reden dat Samusocial weigerde om daar inzage in te geven", zei ze voor de start van de zitting aan BRUZZ. Volgens Grouwels weigerde de PS indertijd om mee te werken aan het onderzoek.

Smet zou volgens zijn woordvoerder meermaals hebben gevraagd naar de hoogte van de zitpenningen en de frequentie van de vergaderingen. "Er werd steeds geschermd met het private karakter", zegt hij aan De Morgen. Smet weet al langer dat de bestuurders zo'n 140 euro per vergadering kregen, maar zou pas sinds 2 juni op de hoogte zijn geweest van de totale bedragen en heeft dan meteen de regering ingelicht. "We vielen uit de lucht, want als je die bedragen deelt door 140, kom je uit op meer dan 100 vergaderingen per jaar."

Meest gelezen