De drie van Ward Verrijcken: Tupac-bio, erotische thriller en "Baywatch"

Onze filmreporter Ward Verrijcken zag voor deze week alle genres en stijlen: de filmbiografie van de mythische rapper Tupac Shakur, een geheimzinnige, erotische thriller van François Ozon en de comeback van het Baywatch-fenomeen. De Shakur-biografie en "Baywatch" kunnen hem niet meteen bekoren, "L'amant double" is "een stijlvolle en af en toe kinky thriller".

"All eyez on me" (VS)

regie: Benny Boom
met: Demetrius Shipp Jr., Danai Gurira, Kat Graham

“All eyez on me” is de filmbiografie van de legendarische rapper Tupac Shakur, die in 1996 in Las Vegas vermoord werd. De film ontleent zijn titel aan een van de mega-succesvolle albums van Tupac.

De moeder van de betreurde muzikant was betrokken bij het maken van deze film, met als onvermijdelijk gevolg dat het hier om onvervalste heldenverering gaat. We zien wel degelijk de problemen die Tupac had met de politie en rivaliserende rappers, maar in de eerste plaats wordt hij afgeschilderd als de pure kunstenaar en grote voorvechter van “black rights”. Subtiel is het allerminst en de film mist ook elke vorm van cinematografische grandeur.

Ik beken: ik weet weinig of niks van rap en hiphop, maar als filmcriticus vind ik “All eyez on me” saai, slordig en seksistisch. Maar ik besef ook: de vele fans die Tupac, meer dan 20 jaar na zijn dood nog altijd verafgoden, gaan hier van smullen.

"l'Amant double" (Fra)

regie: François Ozon 
met: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset

De Franse topcineast François Ozon zat in mei in de competitie in Cannes met zijn nieuwe thriller “L’amant double”. Die gaat over een jonge, getroubleerde vrouw die haar ziel komt uitstorten bij een aantrekkelijke therapeut. De twee worden verliefd en moeten, zéker wanneer ze gaan samenwonen, de therapie staken. Dan ontdekt de vrouw dat haar minnaar een identieke tweelingbroer heeft, òòk een therapeut. En ook met hem begint ze een relatie. Meer zelfs: ze fantaseert dat ze met beide broers tegelijk naar bed gaat, ook al vermoedt ze dat de broers duistere geheimen voor haar verborgen houden.

“L’amant double” is een stijlvolle en af en toe kinky thriller, met een opmerkelijke dubbelrol voor de Belgische acteur Jérémie Renier. De film combineert de psychologische horror van Hitchcock met de dodelijke erotiek van Paul Verhoevens “Basic instinct”. Intrigerend, jawel, maar toch geen “Ozon grand cru”.

"Baywatch" (VS)

regie: Seth Gordon
met: Dwayne -The Rock- Johnson, Zac Efron, Alexandra Daddario

Ook nieuw deze week is “Baywatch”, een film gebaseerd op de exploten van David Hasselhoff en Pamela Anderson in de beroemde tv-reeks uit de jaren negentig. The Rock en Zac Efron zijn de grote namen die nu in rode zwembroek over het strand rennen en ze worden bijgestaan door een fotogenieke en uiteraard rondborstige cast.

Ik kan nu de komisch bedoelde plot uitleggen, maar eigenlijk kunnen we hier kort zijn over deze zomerse blockbuster: “Baywatch” is verschrikkelijk lui, stuitend lui zelfs.

De humor is flauw, de vertolkingen ongeïnspireerd, de actie slordig gemonteerd. Daardoor is de film nooit spannend en nooit echt amusant, tenzij u minutenlange grappen over verminkte penissen en ontbindende lijken kan smaken. Ik alvast absoluut niét.

Ook nog in de zalen: "Bar Bahar" en "The promise"

Tot slot komt ook “Bar Bahar” deze week uit, de film over vrijgevochten Palestijnse vrouwen in Tel Aviv die onlangs het MOOOV-festival opende.

En er is ook “The promise”, een heel artificieel epos over de Armeense genocide tijdens de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk.

Meest gelezen