Doden en gewonden bij bomaanslag en gijzeling in Mogadishu

In de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben een onbekend aantal terroristen een bomauto laten ontploffen aan de ingang van een restaurant en een aantal mensen gegijzeld in het restaurant. Daarbij zouden zeker 18 doden gevallen zijn en een onbekend aantal mensen zijn gewond geraakt. De actie is opgeëist door de islamitische terreurgroep al-Shabaab.
AFP or licensors
In Mogadishu vinden vaak aanslagen plaats zoals deze begin mei (archief).

De aanval begon toen een zelfmoordterrorist een bomauto liet ontploffen aan de ingang van het Pizza House restaurant. Daarbij vielen volgens de politie zeker 18 doden, voor het grootste deel jonge mensen die net het restaurant wilden binnen gaan. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Daarna gijzelden als militairen vermomde terroristen een onbekend aantal mensen in het restaurant. Mensen die wilden wegvluchten na de aanslag, werden verplicht om het restaurant binnen te gaan.

De politie kon twee van de aanvallers doodschieten en tien gijzelaars bevrijden. Volgens sommige bronnen blijven er nog vijf gijzelnemers over in het restaurant met een onbekend aantal gijzelaars.

De islamitische terreurgroep al-Shabaab heeft de aandacht opgeëist maar zegt dat die gebeurt is tegen het restaurant "Posh Treats", een nieuw restaurant dat populair is bij jongeren en Somaliërs uit de diaspora. Het Pizza House ligt naast Posh Treats en de politie heeft Aziatische, Ethiopische, Keniaanse en andere werknemers uit Posh Treats kunnen redden.

Al-Shabaab werd in 2011 uit Mogadishu verdreven en verloor het grootste deel van zijn bolwerken, maar de groep controleert nog steeds grote gebieden op het platteland. Van daaruit voeren de militanten regelmatig guerilla-aanvallen en zelfmoordaanslagen uit, vaak in de hoofdstad of tegen Somalische of buitenlandse militaire basissen.

Tijdens de ramadan worden vaak meer aanslagen gepleegd. De aanslag van vandaag vond plaats na zonsondergang, toen de restaurants vol zaten met mensen die de vasten verbraken.

Meest gelezen