Druglijn kreeg vorig jaar meer bellers, skypers, mailers en chatters dan ooit

Vorig jaar hebben 6.544 mensen contact gezocht met de Druglijn. Dat is 8 procent meer dan in 2015. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de Druglijn heeft bekendgemaakt. Er wordt vooral hulp gezocht voor drugs en alcohol, psychoactieve medicijnen, maar ook voor problematisch gamen en gokken.

Drugs die het vaakst aan bod komen, zijn cocaïne en alcohol. Daarna volgen cocaïne, psychoactieve medicijnen, speed, xtc en heroïne. Vier procent van de oproepen heeft te maken met gokproblemen, dat is een verdubbeling tegenover vijf jaar geleden. "De evolutie naar online gokken is daar niet vreemd aan", zegt coördinator van de Druglijn Tom Evenepoel.

Hoe zoeken we hulp?

De helft van de vragen wordt online gesteld. "Dat is een evolutie waar we al jaren op inzetten", zegt coördinator Tom Evenepoel. "We proberen uiteindelijk een zo laagdrempelig mogelijke "flow" te creëren. We zetten hard in op onze website, want wie met een vraag worstelt, gaat waarschijnlijk eerst online op zoek", aldus Evenepoel.

Wie op de website terechtkomt, krijgt meteen de mogelijkheden te zien waarop de Druglijn kan gecontacteerd worden. "Mensen hebben de mogelijkheid om te bellen, mailen, skypen of chatten. De vrijblijvendheid, de anonimiteit die we garanderen en de afstand in het contact, doen de rest."

Het aantal chatters is ook gestegen, met bijna een derde. Dat zijn dan vooral mensen die jonger zijn dan 30 jaar. Echt jonge mensen zoals scholieren geven de voorkeur aan mailen. Dertigers en veertigers bellen liever; zij maken de helft van alle bellers uit.

Wie zoekt hulp?

Het zijn overigens niet alleen gebruikers die contact zoeken met de Druglijn. Een derde is gebruiker. Een vijfde van de oproepen komt van bezorgde ouders en een tiende van een lief of partner. Ongeruste vrienden of studenten zoeken ook elke dag antwoord bij de Druglijn. Zelfs broers, zussen en kinderen van gebruikers weten de Druglijn te vinden. Zij zijn een groep die vaak over het hoofd wordt gezien in de hulpverlening.

Meest gelezen