Epische slangenjacht op leguaan uit "Planet earth II" onder vuur

In het Verenigd Koninkrijk is ophef ontstaan over de jacht van een leger slangen op een leguaan die de makers van "Planet earth II" op onnavolgbare wijze in beeld hebben gebracht. Het fragment won een BAFTA voor beste tv-moment, maar zou in scène zijn gezet. De BBC spreekt dat met klem tegen.

Het is een van de meest beklijvende momenten in "Planet earth II": een leguaan op de Galapagoseilanden die pas uit het ei is gekomen en meteen voor zijn leven moet rennen omdat een leger slangen het op hem heeft gemunt (zie onder). Gelukkig voor het diertje, weet het de aanvallen af te slaan en kan het zich in veiligheid brengen.

Vorige maand won het fragment uit de prestigieuze reeks documentaire natuurfilms van de BBC nog de BAFTA voor beste tv-moment van 2016, maar momenteel ligt het in het Verenigd Koninkrijk onder vuur.

Alles heeft te maken met uitspraken die ene Elizabeth White gisteren op de Media Production Show heeft gedaan, een bijeenkomst in Londen waar tal van belangrijke spelers uit de media op af komen. White was de verantwoordelijke producer voor "Islands" ("Eilanden"), de aflevering waarin het bewuste fragment voorkomt. Volgens The Daily Mail heeft zij te kennen gegeven dat de jacht op de leguaan in scène is gezet.

Elizabeth White: "Het was niet dezelfde leguaan"

Concreet zou het fragment niet de slangenjacht op 1 enkele leguaan tonen, maar wel die op verschillende exemplaren. De makers zouden de beelden vervolgens zo hebben gemonteerd dat het lijkt alsof de slangen slechts 1 leguaan belagen.

"Het was niet dezelfde leguaan", citeert The Daily Mail White. "We hebben andere shots moeten toevoegen omdat hagedissen, slangen en leguanen zich helaas niet braaf laten filmen."

White legde vervolgens uit dat de jacht met twee verschillende camera's is vastgelegd die op rails op een strand op de Galapagoseilanden stonden gemonteerd. "In het belang van de continuïteit was het beter de opnames samen te gooien om de best mogelijke scène te creëren."

BBC: "Het prijswinnende fragment is niet vals"

In een reactie spreekt de BBC de berichtgeving van The Daily Mail met klem tegen. "De BBC weerlegt elke suggestie als zou het prijswinnende fragment vals zijn", zegt een woordvoerder. Ze houdt vol dat de beelden wel degelijk die van een slangenjacht op 1 enkele leguaan zijn.

Wel geeft ze toe dat hier en daar afzonderlijk opgenomen shots van details zijn toegevoegd. "Zoals gebruikelijk is bij documentaire natuurfilms, zijn bepaalde shots apart opgenomen om de sequentie zo helder mogelijk te maken voor het publiek." Volgens de woordvoerder gaat het daarbij bijvoorbeeld om close-ups van de ogen van leguanen.

"Dit is absoluut volgens de normen die gelden voor documentaire natuurfilms en is helemaal in lijn met de richtlijnen van de BBC. Het was een waarheidsgetrouwde weergave van dierlijk gedrag dat nooit eerder was gadegeslagen of gefilmd."

"Frozen planet"

Hoe dan ook is het niet de eerste keer dat een documentaire natuurfilm van de BBC in opspraak komt. In 2011 was veel te doen over beelden van pasgeboren ijsberen samen met hun moeder in een hol in de serie "Frozen planet". Die opnames bleken niet in de natuur te zijn gemaakt, maar wel in een dierenpark.

Ook voor de reeks "Blue planet" nam de BBC een loopje met de waarheid door bepaalde scènes in een kreeftenaquarium op te nemen. De Britse openbare omroep verdedigde zich nadien telkens met het argument dat het de sfeer had verpest indien de kijker hier tijdens het programma op zou zijn gewezen.

Meest gelezen