Hoe ga je als ouder het best om met sexting bij je kinderen?

Sexting, of het uitwisselen van seksueel getinte boodschappen en beelden: heel wat jongeren wagen er zich vandaag aan. Wat moet je als ouder doen als je ontdekt dat jouw kind dit doet? Open communicatie is de sleutel tot succes, zo adviseren onder meer Sensoa, Child Focus, Gezinsbond en Mediawijs. Maar hoe pak je dat aan?

Astrid Van Roy formuleerde in opdracht van de Gezinsbond en in samenwerking met Child Focus enkele richtlijnen over de manier waarop ouders het best met hun kinderen communiceren. "Openheid is het sleutelwoord, zowel tegenover het online leven van je kinderen, als tegenover hun seksualiteit. Dat is zeker niet evident, maar die band en openheid creëer je al met je kinderen vanaf het moment dat ze heel klein zijn", zegt ze.

"Bovendien is sexting geen losstaand fenomeen: eigenlijk hoort de benadering van het onderwerp thuis in het gamma van seksuele voorlichting. Uiteindelijk zijn de sexting-berichten op zich niet problematisch: ze maken deel uit van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Pas wanneer die beelden of berichten misbruikt worden, of kinderen hiermee gepest worden, is er een probleem."

Controle géén goed idee

Hoewel sommige ouders misschien geneigd zijn om de smartphone van hun kinderen te gaan controleren op sexting-berichten, vindt Van Roy dat geen goed idee. "Zeker niet zonder medeweten van je kind, want dan schend je als ouder hun privacy", legt ze uit.

"In onderling overleg kan een bepaalde vorm van controle wel werken. Je kan op elke leeftijd aan je kind vragen waarmee het bezig is. Heb ook oog voor bepaalde signalen: als je kind plots zijn smartphone opvallend wegstopt, als jij over hun schouder mee wil kijken, of zijn gsm steevast meeneemt naar zijn slaapkamer: dan kan je zeker een gesprek aangaan."

Communicatie vs. regels

Katrien Symons deed als sociologe/seksuologe onderzoek naar sexting voor het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. "Het grootste obstakel is dat ouders vaak simpelweg niet weten dat hun kinderen aan sexting doen. Ze gaan er meestal zelfs van uit dat hun kroost dit zeker niét zal doen, hoewel één op de tien jongeren zelf ooit al een seksueel getinte foto verspreid heeft."

"Uit ons onderzoek blijkt dat van de 357 kinderen amper 4 spontaan aan hun ouders vertelden dat ze aan sexting deden. Die jongeren geven zelf aan dat hun ouders een luisterend oor en steun boden, eens ze dit wisten. Ouders moeten rekening houden dat hun kinderen zich seksueel ontwikkelen, en dat ze allerlei online contacten onderhouden."

Regels en afspraken zijn vooral voor tieners jonger dan 15 jaar geen slecht idee, zo blijkt. "Vanaf die leeftijd moet je als ouder eerder de klemtoon leggen op communicatie. Het wordt in die levensfase steeds moeilijker om harde regels op te leggen. Bovendien is het niet haalbaar om jongeren te verbieden om op het internet te surfen met hun smartphone. Ze gebruiken mobiel internet immers ook voor schoolwerk, en om sociale contacten te onderhouden."

Concrete tips

  • Wacht het goede moment af om het onderwerp ter sprake te brengen. "Als je een puber in huis hebt die voor het eerst een liefje heeft, over verliefd is, kan het interessant zijn om op dat moment seksuele voorlichting te geven én dan ook sexting ter sprake te brengen. Dat hoort immers bij de seksuele ontwikkeling en de experimenteerfase van jongeren."
  • Kies voor de juiste, rustige setting. "Dit is geen thema om te bespreken aan de ontbijttafel."
  • Houd broers en zussen op een afstand. "Je kan je afvragen of de oren van jongere kinderen gebaat zijn bij een gesprek over sexting. Je kan je puber beter aanspreken later op de avond, wanneer de rest van je kroost in hun bed ligt."
  • Benader sexting zoals andere moeilijke onderwerpen en breng het "terloops" ter sprake, wanneer de focus op iets anders ligt. "Een goed moment is bijvoorbeeld in de auto, wanneer er geen oogcontact is tussen ouder en kind, en niemand kan weglopen. (lacht) Ook tijdens de afwas, wanneer een taak moet worden afgewerkt die aandacht vereist, is een goed moment."
  • Als je het gesprek zelf niet kan aangaan, laat je kind dan weten bij wie het wel terecht kan. "Als de band met je kind niet zo goed of open genoeg is, kan een tante, meter/peter, grootouder, leerkracht,... misschien wel de aangewezen persoon zijn voor dit gesprek. Zolang je kind maar weet wie er aanspreekbaar is."

Meer advies?

Openheid en communicatie zijn de sleutelwoorden voor de benadering van sexting door ouders. Meer advies vind je hierover op de website van Sensoa, op een speciale website van de Gezinsbond en Child Focus en op de website van Mediawijs.

Meest gelezen