Hotelsector Vlaamse kust leeft op: "Na zware periode nu meer dan 6.000 hotelkamers"

Voor het eerst in bijna 10 jaar zijn er weer meer dan 6.000 hotelkamers aan de Vlaamse kust. De sector leeft op na een moeilijke periode. Want sinds 2002 was het aantal hotelkamers verminderd, met een dieptepunt in 2012: toen waren er minder dan 5.500 kamers.
archieffoto

Vele kleinere, soms verouderde familiehotels verdwenen en werden gekocht door bouwpromotoren die er appartementen van maakten. Maar sinds enkele jaren gaat het beter, verduidelijkt Francis Bosschem van de vzw Kusthotels in het radionieuws op Radio 2 West-Vlaanderen.

"Die bestaande hotels zijn momenteel aan het renoveren en aan het uitbreiden. Bovendien komen er ook veel nieuwe hotels bij. Daarbij gaat het zowel over familiehotels, als over grote hotelketens zoals het Franse Accord", aldus Bosschem.

Vlaamse kust is citytripbestemming geworden

De ondernemer Xavier Vercaemst heeft doorheen de jaren veel geïnvesteerd in kusthotels en runt er momenteel enkele in Oostende, Middelkerke en Blankenberge. Hij nam het risico om er in die moeilijke periode volledig voor te gaan.

"De hotelsector is een heel uitdagende en boeiende markt. Ik vond dat er nog veel groeipotentieel was voor mooie, kwalitatieve hotels aan de kust. De hotels waren namelijk gespecialiseerd in de goedkopere, Engelse markt. Kwalitatief aanbod was er in de beginjaren moeilijk te vinden. We hebben er daarom bewust voor gekozen veel te investeren. Zo kunnen we de noden van de klant in kaart brengen. Door kleine aanpassingen uit te voeren, kunnen we de mensen nu een groter comfort bieden, én dat willen ze. In tijden van online reviews is het van groot belang dat de klanten het hotel verlaten met een glimlach op het gezicht", zegt Vercaemst.

Voor het eerst in 10 jaar zijn er nu dus meer dan 6.000 hotelkamers. Dat heeft volgens Vercaemst ook te maken met het feit dat de Vlaamse kust een citytripbestemming is geworden. "Vroeger gingen de mensen één keer per jaar op vakantie, bijvoorbeeld twee weken naar de Vlaamse kust. Nu gaan ze jaarlijks 4 tot 6 keer op reis voor enkele nachtjes. Dat maakt dat de hotelsector daar mee van profiteert", aldus nog Vercaemst.

Meest gelezen