Jens Franssen in Londen: "Verwarring, boosheid, maar ook enorme golf van solidariteit"

De bewoners van Grenfell Tower, de woontoren in Londen die is uitgebrand, zullen de nacht doorbrengen in een parochiecentrum, een sportzaal, een schooltje en een moskee in de buurt. In de wijk slepen mensen voedsel en beddengoed aan. "Er is een enorme golf van solidariteit in de wijk", zegt Jens Franssen ter plaatse.
AFP or licensors

Rond het getroffen appartementsgebouw, dat de brandweer nog altijd aan het nablussen is, is een grote perimeter ingesteld. Ook andere woontorens en gebouwen in de buurt zijn ontruimd.  

"Er is nog altijd een indrukwekkende ordemacht aan hulpdiensten, brandweer, ambulances, politie aaanwezig om orde te scheppen in de chaos", zegt Jens Franssen. (lees verder onder de foto)

AFP or licensors

De meeste bewoners van de getroffen Grenfell Tower worden opgevangen op drie plaatsen: een schooltje, een lokaal parochiecentrum en een moskee.

"Mensen die je daar ziet buitenkomen, zijn nog altijd in shock. Maar ook kwaad, omdat het brandalarm niet is afgegaan". Sommigen uiten ook hun boosheid over de politiek. "Waar zijn de politici?", klonk het vanmiddag bij vrijwilligers die een voedselkraampje bemanden.

Naast boosheid is er ook veel verwarring, zegt Franssen. Veel mensen zijn nog altijd in het ongewisse over het lot van hun naasten. "Familieleden die naar hier zijn gekomen, klampen politieagenten aan op zoek naar informatie." 

Tegelijk ziet Franssen veel solidariteit in de wijk. Mensen rijden rond met karretjes met voorverpakte maaltijden en komen rond met flesjes water. (lees verder onder de tweet)

AFP or licensors

Ook uit andere wijken wordt hulp geboden. Er worden kleren en schoenen aangedragen voor de bewoners uit de woontoren die hun hele hebben en houden zijn kwijtgeraakt. Ook beddengoed wordt aangesleept, want veel mensen zullen de nacht in de geïmproviseerde opvangcentra moeten doorbrengen. (lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Liefdadigheidsorganisaties beginnen ook geld in te zamelen en op zoek te gaan naar woongelegenheid op korte termijn voor de getroffen gezinnen.

Meest gelezen