Kan een brand zoals in Londen ook bij ons gebeuren?

Een brand zoals in Londen, is ons land tot nu toe gespaard gebleven. De ramp in de Brusselse Innovation in mei 1967 komt wellicht het dichtst in de buurt. Of een brand van dergelijke omvang ook bij ons kan gebeuren, is moeilijk te beantwoorden.

Onze brandweerkorpsen zijn er klaar voor om zware branden te bestrijden. Er zijn standaard operating procedures (SOP) voor branden in hoge gebouwen. “Maar een brand is afhankelijk van heel veel factoren”, zegt Majoor Tom Van Esbroeck van de Gentse brandweer.

De brandweer maakt een onderscheid tussen 3 soorten gebouwen: een laag gebouw (max. 10 meter), een middelhoog gebouw (tussen 10 en 25 meter) en een hoog gebouw (meer dan 25 meter). Hoe hoger het gebouw, hoe meer valkuilen er zijn.

Veel bewoners is meer paniek

Hoge gebouwen zijn meestal kantoren, appartementen. Eenheden waar veel mensen bij elkaar zitten. Hoe meer volk, hoe groter de kans op paniek en hoe meer mensen er moeten geëvacueerd worden.

Een hoog gebouw zijn langere aanvalswegen

“Cruciaal is de verdieping waar de brand uitbreekt”, zegt Majoor Van Esbroeck. Er wordt geprobeerd om de aanval tegen het vuur in te zetten vanuit een verdieping onder de brandhaard. Al het materiaal moet naar de commandopost, de aanvalsbasis worden gebracht. Vaak te voet, via de trappengang, wat een fysiek zwaardere inzet van de manschappen vraagt. Het water moet ook de hoger gelegen verdiepingen kunnen bereiken. De aanvalswegen om het vuur te bestrijden, worden dus langer.

Rook en wind zijn spelbrekers

Een hoog gebouw heeft ook bijzondere ‘architecturale’ eigenschappen. De grote trappenhallen fungeren als lange kokers, langs waar de rook en de vlammen zich over het hele gebouw verspreiden, het zgn. schouweffect. Rook tast de zichtbaarheid aan en bemoeilijkt de evacuatie en de bluswerken.

Is het een uitslaande brand, dan is er gevaar voor overslag naar andere verdiepingen (het coanda-effect). De vlammen kleven als het ware aan de gevel en klimmen verdieping per verdieping naar boven, door invloed van de heersende wind (wind driven fires). Brandremmers kunnen uitstekende gevelelementen zijn. Hoogte en breedte van balkons kunnen er voor zorgen dat vlammen moeilijker de bovenliggende verdieping bereikt.

Ook de hitte speelt mee. Zowel voor de brandweermannen als voor het gebouw. De vlammen en de hitte kunnen de sterkte van de constructiematerialen aantasten en het gebouw doen instorten.
 

Meest gelezen