Macron: "Deur blijft open voor Britten, tot brexit-onderhandelingen eindigen"

De Franse president Emmanuel Macron laat de deur op een kier voor de Britten zolang de brexit-onderhandelingen niet afgerond zijn. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie die hij samen met de Britse premier Theresa May gehouden heeft.
AFP or licensors

May zei dat de onderhandelingen over de brexit geen vertraging oplopen door de uitslag van de verkiezingen van de voorbije week die voor haar op een teleurstelling uitdraaiden. Volgens May ligt haar team op schema voor de onderhandelingen. De gesprekken tussen Engeland en de EU beginnen volgende week, op 19 juni. 

Intussen houdt Macron de deur op een kier. "De deur blijft open, tot de brexit-onderhandelingen stoppen. Maar dit gezegd zijnde, het Britse volk heeft de beslissing genomen om uit de EU te stappen en ik respecteer de beslissingen van een volk erg, of het nu het Franse volk of het Britse volk is. Het is dus niet aan mij om te zeggen of de beslissing in vraag gesteld moet worden... maar tot de onderhandelingen eindigen, blijft er altijd een mogelijkheid om de deur opnieuw te openen. Maar laat ons ook duidelijk zijn, eens de onderhandelingen gestart zijn, moeten we er ons bewust van zijn dat het moeilijker zal zijn om stappen terug te zetten." 

AFP or licensors

Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble gaf eerder op de dag al aan dat het Verenigd Koninkrijk nog van idee kan veranderen over de brexit. "Als ze willen terugkomen op hun beslissing, zouden ze een open deur vinden, maar ik denk niet dat dat erg waarschijnlijk is", zegt hij aan Bloomberg Television. 

Maar het lijkt er niet op dat May die uitgestoken handen van Duitsland en Frankrijk nog zal grijpen. "Er is gestemd om de EU te verlaten en de Britten willen dat hun regering dit plan succesvol uitvoert", benadrukte ze. 

Gezamenlijk actieplan tegen terreur

Daarnaast hebben Macron en May ook een gezamenlijk actieplan tegen terreur aangekondigd. Dat plan is "zeer concreet", maar veel details zijn er nog niet over bekend. Wel willen ze samen proberen de operatoren te verplichten om online haatboodschappen te verwijderen. May had meteen na de aanslag in Londen al opgeroepen tot een strengere regulering van het internet. "We gaan een gezamenlijke campagne opstarten zodat het internet geen plaats voor criminelen en terroristen kan zijn waar ze propaganda kunnen verspreiden die tot nog meer radicalisering en nog meer kwaad kunnen leiden", zei May. 

Macron en May konden sowieso niet om het veiligheidsonderwerp heen. 's Avonds gingen ze in het Stade de France in Parijs samen naar de vriendschappelijke interland Frankrijk-Engeland kijken (zie foto hieronder). Die oefenmatch werd voorafgegaan door een eerbetoon aan de slachtoffers van de recente aanslagen van Londen en Manchester. De Fransen wonnen de vriendschappelijke interland trouwens met 3-2. De vorige ontmoeting tussen de ploegen van beide landen dateerde van enkele dagen na de aanslagen in Parijs in november 2015.

AFP or licensors

Meest gelezen