Meer dan 100 achtergelaten migranten gered in Sahara-woestijn in Niger

In Niger, in het westen van Afrika, zijn de afgelopen dagen meer dan 100 migranten gered die door mensensmokkelaars achtergelaten waren in de Sahara-woestijn. Soldaten vonden vanochtend 25 migranten in de buurt van een waterbron in het noorden van Niger. Vrijdag zijn ook al 92 migranten gered uit de woestijn, onder wie zeker dertig vrouwen en kinderen. Eén migrant stierf kort na zijn redding toch nog van honger en dorst.
(archiefbeeld)

Niger is een doorgangsland voor migranten, vooral vanuit West-Afrika. Meestal trekken ze naar de Nigerese stad Agadez, aan de rand van de Sahara, om daar op pick-up trucks te stappen richting Libië. Een rit die niet zonder gevaar is. Wie van de truck valt, wordt gewoon achtergelaten. Als de truck af te rekenen krijgt met motorpech, is iedereen vaak reddeloos verloren, zoals twee weken geleden nog gebeurde.

Soms proberen smokkelaars ook een tweede keer te profiteren van de wanhoop van de migranten. Ze vragen opnieuw geld, en als die dat niet hebben, laten ze de migranten gewoon achter in de woestijn, zeggen hulporganisaties.

Hoeveel mensen elk jaar in de woestijn omkomen, is niet bekend. Maar jaarlijks trekken tienduizenden migranten en vluchtelingen naar Libië, ten noorden van Niger. Het geweld tegen migranten in dat land is de laatste jaren sterk toegenomen. De VN en andere mensenrechtenorganisaties rapporteren ontvoeringen, foltering, fysiek en seksueel geweld, en uitbuiting.

Migranten worden er op echte slavenmarkten verkocht, zeggen hulporganisaties. Wellicht stijgt ook het aantal mensen dat via de Middellandse Zee Europa tracht te bereiken, omdat het geweld in Libië is toegenomen. Dit jaar kwamen al bijna 62.000 mensen in Italië aan, zowat een derde meer dan vorig jaar.

Europa probeert intussen de mensensmokkel in Niger tegen te gaan. Het land krijgt ook tientallen miljoenen euro’s om de illegale migratie in te perken. Dat heeft volgens Europa al tot minder migranten vanuit Niger geleid. Maar een neveneffect is dat smokkelaars op zoek gaan naar andere routes, die vaak ook gevaarlijker zijn.

Meest gelezen