Meer dan 500.000 euro voor 2 originele aquarellen "Le petit prince"

Op een veiling in Parijs zijn 2 originele aquarellen van "Le petit prince" van Antoine de Saint-Exupéry voor meer dan 500.000 euro verkocht. Dat is meer dan het dubbele van de geschatte waarde.
AFP or licensors

Dik een jaar nadat Artcurial in Parijs een originele aquarel van "Le petit prince" voor 133.200 euro heeft verkocht, heeft het veilinghuis opnieuw origineel werk van de Saint-Exupéry voor een torenhoge prijs van de hand gedaan. Concreet zijn 2 aquarellen voor meer dan 500.000 euro onder de hamer gegaan.

Een eerste aquarel stelt de kleine prins voor op een stoel terwijl hij mijmert bij een rode zon die tussen het struikgewas ondergaat. Vooraf was de waarde van het werk tussen 110.000 en 140.000 euro geschat. Uiteindelijk haalde het 294.200 euro.

De andere aquarel toont de kleine prins languit op het gras. De waarde van dit werk was vooraf op 110.000 euro geschat, maar uiteindelijk haalde het 226.000 euro.

(Lees voort onder foto)

AFP or licensors

Tekeningen en aquarellen

De Saint-Exupéry schreef "Le petit prince" in 1942 tijdens een verblijf in New York. De bijhorende afbeeldingen die doorheen de jaren tot iconen zijn uitgegroeid, zijn eveneens van zijn hand. Enerzijds maakte hij een reeks tekeningen, anderzijds een reeks aquarellen.

Het boek verscheen voor het eerst in 1943 in de VS. Sindsdien zijn meer dan 145 miljoen exemplaren verkocht en dit in 270 talen. Zelf heeft de Franse auteur en vliegenier amper van dit succes kunnen genieten. Een week na de publicatie van zijn boek, vertrouwde hij het manuscript en de voorbereidende tekeningen toe aan zijn vriendin Sylvia Hamilton en vertrok hij naar Noord-Afrika. Op 31 juli 1944 verdween hij tijdens een vlucht in de buurt van Marseille.

Het manuscript en de voorbereidende tekeningen kwamen uiteindelijk terecht in de Pierpont Morgan Library in New York waar ze zich vandaag nog steeds bevinden. De bijhorende aquarellen keerden naar Frankrijk terug.

Meest gelezen