Middel dat echt bruin kleurtje geeft, kan mogelijk huidkanker voorkomen

Amerikaanse wetenschappers hebben een geneesmiddel ontwikkeld dat zonlicht nabootst en de huid een bruin kleurtje geeft, zonder dat er schadelijke uv-straling aan te pas komt. Het middel misleidt de huid en maakt dat ze de bruine variant van het pigment melanine aanmaakt, bij testen op huidmonsters en muizen. Het team hoopt dat het middel kanker kan voorkomen en zelfs het intreden van ouderdomsverschijnselen kan vertragen.
© Jacques Alexandre - creative.belgaimage.be

Uv-licht doet de huid bruin worden door schade aan de huidcellen te veroorzaken. Die schade zet een reeks chemische reacties in gang in de huid, die uiteindelijk leiden tot het aanmaken van donkere melanine, de natuurlijke sunblock van het lichaam.

Het nieuwe middel wordt in de huid gewreven om de schade over te slaan, en het proces van de aanmaak van melanine snel op gang te brengen.

"Het heeft een sterk donker makend effect", zei dokter David Fischer, een van de onderzoekers van het team van het Massachusetts General Hospital, aan de BBC. "Onder de microscoop blijkt het wel degelijk echte melanine te zijn, het middel activeert de aanmaak van pigment op een manier die volledig los staat van uv-licht."

Huidkanker

De aanpak van het nieuwe middel is totaal verschillend van kunstmatige zelfbruiners, die de huid "verven" zonder de bescherming van melanine te bieden, van zonnebedden, die de huid hoe dan ook bloot stellen aan uv-straling, en van pillen waarvan beweerd wordt dat ze de aanmaak van melanine stimuleren, die ook nog steeds uv-licht nodig hebben.

Toch is de motivatie van de onderzoekers niet om een nieuw cosmetisch middel te maken, maar wel om de strijd met huidkanker aan te gaan. 

Het gebrek aan succes in de strijd tegen huidkanker - de meest voorkomende vorm van kanker - noemde dokter Fisher "een zeer grote frustratie". "Ons echte doel is een nieuwe strategie om de huid te beschermen tegen uv-straling en kanker", zo zei hij aan de BBC-website. "Donker pigment wordt geassocieerd met een lager risico voor alle vormen van huidkanker - dat zou echt geweldig zijn."

Uit testen blijkt dat de melanine die aangemaakt wordt onder invloed van het middel, in staat is om schadelijke uv-straling te blokkeren.

De onderzoekers willen uiteindelijk hun middel combineren met zonnecrème, om een maximale bescherming tegen de straling van de zon te bieden. In afwachting moet iedereen "absoluut" zonnecrème gebruiken, zei Fisher, maar de zwakheid van zonnecrème is dat het "je bleek houdt". 

Het middel zorgt bij huidstaaltjes in het labo voor de aanmaak van de donkere variant van het pigment melanine. Het middel is gebruikt op de rechtse rechthoek (Illustratie:  N.Mujahid, D. Fisher et al. in Cell Reports).

Roodharigen

De manier waarop het geneesmiddel werkt zou ook roodharigen moeten toelaten van een kleurtje te krijgen. De genetische mutatie die verantwoordelijk is voor rood haar en een bleke huid, verstoort het normale proces waarbij uv-licht leidt tot donkere melanine, en aangezien dit middel dat normale proces omzeilt, zouden ook roodharigen kunnen bruinen. 

Het is nog niet duidelijk of het middel het onbedoelde gevolg zou kunnen hebben van ook de rode haarkleur te beïnvloeden, maar gedacht wordt dat de haarfollikels zo diep in de huid zitten dat het middel ze niet kan bereiken.

Interessante insteek

Voorlopig is het middel nog niet klaar voor commercieel gebruik, voor roodharigen of wie dan ook. De onderzoekers willen eerst nog meer testen doen om zeker te zijn dat het middel veilig is, ook al wijst er tot nu toe niets op dat er problemen zouden mee zijn. 

Matthew Gass van de British Association of Derrmatologists noemde de studie een "vernieuwende benadering" om huidkanker te voorkomen.

"Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden voor we deze technologie toegepast zullen zien bij mensen", zo zei hij aan de BBC, "maar het is zeker een interessante insteek. De cijfers voor huidkanker in het Verenigd Koninkrijk gaan door het dak. Elk onderzoek naar manieren om te voorkomen dat mensen huidkanker krijgen, is zeker welkom." 

Dat het middel schade door uv-stralen tegenhoudt, zou nog een extra voordeel kunnen bieden, namelijk het opduiken van ouderdomsverschijnselen vertragen.

"Veel mensen zouden zeggen dat het meest duidelijke en dramatische teken van ouder worden, is hoe de huid er uit ziet, en zelfs occasionele uv-schade door de jaren heen veroorzaakt schade", zei Fisher. 

"Medisch gezien is het moeilijk om zich daarop te focussen, maar als het middel geweldig veilig is, zou het de huid langer gezond kunnen houden."

De studie over het nieuwe middel is gepubliceerd in "Cell Reports".

Meest gelezen