NY Times belicht Belgische politieke schandalen na ontslag Mayeur

"De voormalige burgemeester van Brussel is verdwenen." Met die zin opent de New York Times zijn artikel over de schandalen in de Belgische politiek na het ontslag van de Brusselse burgemeester donderdag na het Samusocial-schandaal.

The New York Times gebruikt het verhaal van het ontslag van Mayeur als een kapstok om een breder verhaal over de stand van zaken in de Belgische politiek te brengen. 

Het ontslag van Mayeur na het Samusocial-schandaal is volgens journalist Milan Schreuer tekenend voor de stand van zaken van de democratie in België. "Een land waar de macht verdeeld is langs regionale en linguïstische lijnen en over federale, regionale, provinciale en lokale overheden." 

Volgens de journalist is die complexiteit op het vlak van bestuur in ons land - "door sommige critici de meest welvarende failed state genoemd"- een klimaat dat corruptie kan creëren. 

Daarna volgt er een beknopt overzicht van verschillende, recente schandalen in België. Van de Publifin-affaire in Wallonië over de Telenet-affaire waarbij Siegfried Bracke betrokken was tot het Samusocial-schandaal dat Mayeur nu de kop gekost heeft. 

Reynebeau: "Politieke partijen kunnen schandalen niet blijven negeren"

Historicus Marc Reynebeau geeft duiding in het artikel. "Deze ethisch dubieuze praktijken zijn al decennia een onderdeel van de ouderwetse politieke cultuur in België. Er is een groeiend wantrouwen in politici. En we zien ook meer schandalen opduiken. Dit hangt nauw samen met de golf van populisme in de rest van Europa. (...) Partijen die al lang aan de macht zijn, hebben ook de neiging om de macht nog meer naar zich toe te trekken door overal partijleden in raden van bestuur te positioneren en zo parallelle politieke structuren op te richten. Reynebeau besluit dat "de politieke partijen deze schandalen niet kunnen blijven negeren".

Meest gelezen