Ooggetuige: "Ik zag hoe een vrouw een baby van de 9e verdieping gooide om hem te redden"

De bewoners van Grenfell Tower die konden ontkomen aan de brand, worden opgevangen in een gemeenschapscentrum in de buurt. Wat ze zagen, "leek wel een horrorfilm". Een getuige zag hoe een vrouw een baby van de negende of tiende verdieping gooide in een poging om het kind uit de vuurzee te redden. "De stemmen van kinderen die schreeuwen voor hun leven zullen me nog lang bijblijven."
PA

"Veel rook en overal schreeuwende mensen", zo beschrijft een ooggetuige van de brand de situatie vlak nadat de brand was ontstaan. "We werden wakker door gebons op de deur", zegt de man, die bij zijn vriendin in Grenfell Tower was blijven slapen. "Ik ben meteen naar buiten gegaan om te zien wat er aan de hand was."

Met hun geschreeuw probeerden mensen ook bewoners op de hogere verdiepingen wakker te maken. "Die hadden geen idee wat er aan de hand was. Ik weet dan ook niet of ze hun appartement hebben verlaten."

"Ze flikkerden met lichtjes, maar nu zijn ze gestopt"

"We konden duidelijk zien dat een kant van Grenfell Tower helemaal in brand stond", zegt een man uit de buurt. "We zagen ook bewijs van leven: flikkerende lichtjes". Bewoners probeerden met de zaklamp van hun mobiele telefoons door de ramen te schijnen. "Om hulp te vragen, maar de brandweer kon niet meer naar boven."

"Ze flikkerden met lichtjes, maar nu zijn ze gestopt", zei een andere vrouw, die tegenover de brandende woontoren woonde. "Het was het ergste wat ik in mijn leven heb gezien. Het vuur ging steeds hoger, totdat het gebouw helemaal brandde. Mensen schreeuwden om hulp, maar de hulpdiensten hadden geen kans om hen te helpen." 

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

"Ik kon kinderen voor hun leven horen schreeuwen"

Een vrouw zag hoe een bewoonster een baby "van de negende of tiende verdieping" naar beneden gooide, in een wanhoopspoging om het kind uit de vuurzee te redden. Het kind zou zijn opgevangen door een menigte beneden, maar andere kinderen zullen het niet gered hebben.

"Ik hoorde vooral de kinderen, met hun hoge stemmen. dat zal me heel lang bijblijven", zegt een ooggetuige. "Ik kon ze voor hun leven horen schreeuwen". De vrouw vertelt ook hoe ze een man naar beneden zag springen met textiel waarvan hij een soort parachute had proberen te maken. "Hoe meer ik naar boven keek, verdieping per verdieping, hoe meer mensen ik zag."

"Het laatste wat ik zag, is hoe ze voor het raam met hun armen stonden te zwaaien"

"Ik zag vlammen binnenkomen langs het raam van de woonkamer dat open was gebleven. Ik heb het venster gesloten en ben onmiddellijk met mijn kinderen naar beneden gerend", getuigt een andere bewoonster.

Haar gezin is gered, maar over het lot van haar broer en zijn familie is ze in het ongewisse. Ze woonden al 16 jaar lang op de 21e verdieping van de woontoren. "Ik heb mijn broer meteen gebeld om te zeggen dat hij het gebouw moest verlaten, maar het vuur had hun verdieping nog niet bereikt. Ze zouden onmiddellijk naar beneden komen. Maar hij belde me daarna terug om te zeggen dat ze niet meer weg konden door de rook. Het laatste wat ik van hen gezien heb, is hoe ze voor het raam met hun armen stonden te zwaaien." 

(lees verder onder de foto)

AFP or licensors

"Ik sta hier in alles wat ik nog heb"

Een man op de zeventiende verdieping kon snel ontkomen. Hij was wakker geworden door de brandweersirenes. "Een geïntegreerd brandalarmsysteem hebben we niet in het gebouw. Iedereen moet maar in zijn eigen appartement een brandalarm installeren."

Een andere man kwam vannacht net naar huis toen hij zag dat het gebouw in brand stond. Zijn broer was binnen, in het appartement dat ze deelden, maar kon ontkomen. Een oom is vermist. "Ze zeiden de mensen dat ze het gebouw niet mochten verlaten. Dat we er niet uit mochten."

"Ik mag van geluk spreken dat ik nog leef", zegt een van de bewoners, die gewekt werd door het rookalarm bij een van zijn buren. "Veel mensen zijn het gebouw niet uit geraakt. Maar ik heb niets meer, ik sta hier in alles wat ik nog heb". 

AFP or licensors

Bekijk: omwonenden staan al uren verbijsterd te kijken

Meest gelezen