Saudi-Arabië krijgt Egyptische eilanden terug

Na 67 jaar zullen de eilanden Tiran en Sanafir opnieuw onderdeel worden van Saudi-Arabië. De Egyptische president al-Sissi heeft de deal zelf onderhandeld. De Saoedi's hadden de eilanden in 1950 aan Egypte overgedragen.
AP2013

Het akkoord tussen Caïro en Riyad was nochtans niet onomstreden. Het moet nog ondertekend worden door president al-Sissi, maar dat is een formaliteit: al-Sissi zelf beklonk met de Saoedi's het akkoord over teruggave van Tiran en Sanafir. De oppositie is vierkant tegen de teruggave gekant. De eilandjes zijn onbewoond.

Tiran en Sanafir bevinden zich dicht bij het zuidelijkste punt van het schiereiland Sinaï, aan de toegang tot de Golf van Aqaba. In 1950 zou Riyad Egypte verzocht hebben de veiligheid van beide eilandjes te verzekeren, in het licht van de spanningen tussen Israël en de Arabische wereld. Nu komt daar dus een einde aan.

Meest gelezen