The Guardian schakelt over op tabloidformaat

The Guardian verschijnt vanaf begin 2018 in tabloidformaat. Hetzelfde geldt voor The Observer, de zondagseditie van de Britse krant. Dat heeft moederbedrijf Guardian Media Group aangekondigd. In 2005 was de krant overgeschakeld op de berliner, het huidige formaat. Die overgang kostte toen 80 miljoen pond (90 miljoen euro).
AFP or licensors

Het voor oudere mensen "gebruikelijke (grote) formaat" zal dus vanaf volgend jaar enkel nog gebezigd worden door de kranten Daily Telegraph en Financial Times. Zelfs de traditionele Times heeft zich al aan de a-changing times aangepast.

De overgang naar het tabloid (een formaat dat overeenkomt met A3) maakt deel uit van een over drie jaar gespreide en in 2016 gestarte hervorming. Onderdelen daarvan zijn het "herstructureren" van de reclameafdeling en het ontslaan van 250 werknemers, onder wie 100 op de redactie. De hervorming werd nodig geacht omdat de GMG al een tijdje in slechte financiële papieren zit.

De nieuwe Guardian zal gedrukt worden door persgroep Trinity Mirror, eigenaar van onder andere The Daily Mirror. The Guardian verschijnt al sinds 1821.

Meest gelezen