Vlaamse architect over Grenfell Tower: "Dit is nachtmerrie voor elke architect"

De oorzaak van de dodelijke brand in de Grenfell Tower in Londen is nog niet bekend. Wel is zeker dat woontorens zo ontworpen worden dat een brand in één appartement ook een tijdlang beperkt zou moeten blijven tot die ruimte. Dat zegt architect Nico Luyten in een interview met VRT-reporter Willem Van Mullem van "Terzake".

“Je eigen gebouw in vlammen zien opgaan. Dat is de nachtmerrie van iedere architect”, weet Nico Luyten, architect bij Llox-architecten en deskundige op vlak van brandpreventie. “Maar de vraag is nu: hoe kon de brand zich zo snel ontwikkelen? Er is duidelijk iets fundamenteel fout gegaan, maar dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. Ondertussen denkt men aan de gevel die uiterst brandbaar zou kunnen geweest zijn. Maar het is in ieder geval héél raar, er is iets misgelopen.”
 

Volgens Luyten had de brand beperkt moeten blijven tot één compartiment, tot één ruimte dus. Het zou dus niet mogen uitbreiden naar andere ruimten. “De compartimentering van een gebouw zorgt ervoor dat een eventuele brand gedurende een bepaalde tijd beperkt blijft tot één appartement. In principe moet het vuur minimum 30 minuten lang binnen één compartiment kunnen blijven branden. Het volledige gebouw moet 2 uur lang bestand kunnen zijn tegen een brand vooraleer het instort. Men gaat ervan uit dat de brandweer binnen die tijd de bewoners kan evacueren.”

Zou dit soort rampen ook in Belgische constructies kunnen gebeuren? “Moeilijk te zeggen”, vindt Luyten. “Nee, ik hoop en denk het niet. Het beste bewijs staat achter mij.” In één van de Silvertop-woontorens in Antwerpen ontstond op 7 mei een brand, in een flat op de zestiende verdieping. Daarbij raakte een veertiger zwaargewond. De schade aan zijn woning was groot. Maar door de veiligheidsmaatregelen die in de betonnen constructie zijn ingebouwd, werden andere appartementen niet al te ernstig beschadigd door de brand.

“Voor de bewoner is het natuurlijk een drama”, vertelt Luyten. “Maar het bewijst dat een brand in een gebouw uit ongeveer dezelfde periode - dat rond dezelfde tijd werd gerenoveerd - veel minder gevolgen had dan in Londen. Daar kunnen de architecten van het Silvertop-gebouw wel fier op zijn.”

Meest gelezen