VN: "Onthutsende stijging van aantal burgerdoden in Raqqa"

Onderzoekers van de Verenigde Naties zien een "onthutsende stijging" van het aantal burgerdoden door de luchtaanvallen van de internationale coalitie bij de strijd om het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. De voorbije week zouden bijna 100 burgers gedood zijn in Raqqa.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Syrische Democratische Strijdkrachten, een coalitie van Koerdische en Arabische strijders, boeken de laatste week terreinwinst in Raqqa, het bolwerk van IS in Syrië. Ze krijgen daarbij luchtsteun van de Amerikanen. Raqqa wordt hevig bestookt door gevechtsvliegtuigen. 

In de stad zouden nog zo'n 4.000 IS-strijders aanwezig zijn. Hoeveel burgers in de stad vast zitten, is onduidelijk, maar de VN schat dat ze met 50.000 tot 100.000 zijn. 

De strijd tegen het terrorisme "mag niet ten koste gaan van burgers die zich tegen hun wil in door IS gecontroleerde zones bevinden", zegt Paulo Pinheiro, voorzitter van de onafhankelijke VN-commissie, die enkele maanden na het uitbreken van de Syrische oorlog in 2011 werd uitgeroepen en onderzoek doet naar oorlogsmisdaden.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vielen de er voorbije week 88 burgerdoden in Raqqa als gevolg van de luchtaanvallen.

Ook kritiek op gedwongen evacuaties

De commissie heeft ook kritiek op de gedwongen evacuatie van opstandelingen en burgers uit belegerde Syrische gebieden. De geëvacueerden  werden met bussen overgebracht uit Oost-Aleppo en andere oorlogsgebieden naar de provincie Idlib en de stad Jarablus, die nog in handen zijn van tegenstanders van het Syrische regime.

Volgens de VN kunnen die transporten in sommige gevallen beschouwd worden als oorlogsmisdaden, omdat de burgers geen keuze hadden en gedwongen werden om hun huizen te verlaten. 

Meest gelezen