We betalen kleine bedragen steeds vaker elektronisch

We gebruiken onze bankkaart steeds vaker voor betalingen onder de vijf euro. Uit cijfers van Wordline, Europees leider in betaal- en transactiediensten, blijkt dat het voorbije jaar 36% meer van die betalingen gebeurd zijn. De stijging is het meest spectaculair in kleine voedingszaken, zoals bakkers, kleine buurtwinkels en beenhouwers.
Nicolas Maeterlinck

De kleine handelszaken registreerden het voorbije jaar 19% meer betalingen voor bedragen onder de tien euro en 33% voor bedragen onder de vijf euro. Specifiek in de kleine voedingszaken, zoals bakkers, beenhouwers en kruideniers, betaalden klanten het afgelopen jaar hun kleine bedragen meer dan ooit met de kaart. Daar is de stijging van het aantal elektronische betalingen nog groter: onder de 10 euro is het aantal Bancontact-handelingen met 28% gestegen, onder de vijf euro waren er 36% meer. 

Worldline verwerkte in 2016 maar liefst 1,96 miljard elektronische betaaltransacties, 10% meer dan in 2015. Met 1,394 miljard verrichtingen in 2016, is Bancontact het favoriete betaalmiddel van de Belgen. “De Belgische consument kiest duidelijk meer en meer voor het gemak van elektronisch betalen met Bancontact, zelfs voor de kleinste bedragen”, zegt Kim Van Esbroeck, CEO van Bancontact Company daarover.

Minder kosten

De stijging van het aantal elektronische betalingen is geen verrassing. De toeslag die Bancontact aanrekent voor betalingen van kleine bedragen is immers gedaald. Vorig jaar verlaagde Worldline de tarieven voor bedragen onder de vijf euro van vijf eurocent naar twee eurocent. Ook de toeslag op betalingen tussen de vijf en de tien euro zijn aanzienlijk gedaald. Op zaterdag 17 juni zijn Bancontact-betalingen onder de vijf euro voor handelaars trouwens even volledig kostenloos, zo laat Worldline weten.

België hinkt achterop

Worldline verwacht dat het aantal elektronische betalingen in de toekomst nog zal stijgen, door nieuwe technologieën zoals contactloos of met de smartphone betalen. Momenteel hinkt België op dat vlak nog achterop, in vergelijking met andere Europese landen.

Internetbankieren is in Nederland en Scandinavië al veel meer ingeburgerd. In België zijn er nog zes keer zoveel bankkantoren dan bij onze Noorderburen, die dan weer koplopers zijn in internetbankieren. Enkel Cyprus en Spanje zijn nog conservatiever dan ons land op het vlak van bankzaken.

Meest gelezen