"Het eiland" in het Arabisch? Syriër Bassel Sukkar speelt het klaar

De cultserie "Het eiland" van Jan Eelen in het Arabisch. Het klinkt misschien raar, maar geluidstechnicus Bassel Sukkar uit Beringen wil het wel degelijk proberen. En hij heeft ook al een afspraak met Jan Eelen, de maker van de reeks.
© Johan Jacobs

Bassel Sukkar is een Syrische vluchteling die in 2015 in België aankwam. In zijn eigen land was hij geluidstechnicus. Hij werkte onder meer voor Al Jazeera en voor een productiehuis dat internationale films en series dubt. Hij zou in ons land graag doorgaan met het dubben, zijn specialiteit. Daarom is hij momenteel bezig met de opstart van een bedrijf dat zich specialiseert in het dubben van Belgische producties in het Arabisch. Hij wordt daarin begeleid door AZO, een project van het Agentschap Innoveren & Ondernemen, dat vluchtelingen helpt een zaak op te starten. 

Sukkar leerde de Vlaamse komische reeks die in 2004 en 2005 werd uitgezonden, kennen tijdens zijn inburgeringscursus. De reeks, met personages als Guido Pallemans, Michel Drets, Frankie Loosveld en Lydia Protut, speelt zich af in het bedrijf Cynalco Medics. Verschillende uitspraken van de personages gingen een eigen leven leiden en werden ook gebruikt in het dagelijkse leven, denk maar aan "Ik ben blij dat gij in mijn team zit!", "Zever, gezever", "Willen we dat afspreken?" en "Niveau nihil jong, nihil".

"Een reeks als "Het eiland", dat kennen wij nog niet", zegt hij vandaag in Het Laatste Nieuws en De Morgen. "De humor en de personages zijn zo herkenbaar. Dat soort mensen en situaties kom je ook bij ons op kantoor tegen." "Het eiland" won verschillende prijzen. 

Wat hem aanspreekt in de reeks, is dat ze humoristisch is en dat ze slechts een beperkt aantal personages bevat. Volgens Sukkar zou de reeks ook in de Arabische wereld kunnen aanslaan omdat die volgens hem momenteel overspoeld wordt door zeemzoete Turkse producties. 

De stemacteurs met wie hij voor het inlezen van de eerste aflevering samengewerkt heeft, zijn ook allemaal Syrische vluchtelingen die hij vond in Antwerpen via de theatervoorstelling "Dying for life", een stuk van en door Syrische vluchtelingen. Zelf nam hij de stem van het personage Michel Drets voor zijn rekening. 

Afspraak met Jan Eelen

Maker Jan Eelen, die de serie bedacht en regisseerde, reageerde in de krant enthousiast en heeft intussen zelf al contact opgenomen met Sukkar om een afspraak met hem te maken. 

Ook hij is ervan overtuigd dat het zou kunnen werken. "De humor van "Het eiland" is universeel en veel van die landen zijn moderner dan wij hier denken." Of het echt zo ver komt, is ook voor Eelen koffiedik kijken. "Daar beslis ik ook niet over, dat doet Woestijnvis", benadrukt hij. 

Meest gelezen