"Speciale aanklager opent onderzoek naar Trump rond belemmering van de rechtsgang"

De speciale aanklager Robert Mueller heeft een onderzoek geopend naar de Amerikaanse president Donald Trump voor een mogelijke belemmering van de rechtsgang. Dat bericht de Washington Post.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens functionarissen spreekt Mueller met verantwoordelijken van de inlichtingendiensten in het kader van een breder onderzoek, waarin onder meer wordt nagegaan of de president de rechtsgang heeft proberen te belemmeren. Het zou gaan om Daniel Coats, de huidige directeur van de nationale inlichtingendienst, het hoofd van het nationale veiligheidsagentschap Mike Rogers en zijn voormalige adjunct Richard Ledgett. Welke vragen zij juist voorgeschoteld kregen, is niet bekend.

De NSA liet weten "zijn volledige medewerking te verlenen aan de speciale aanklager", terwijl de Office of National Intelligence en Ledgett niet wilde reageren.

Keerpunt in het onderzoek dat jaar geleden startte

Het onderzoek naar Trump betekent een keerpunt in het onderzoek dat een jaar geleden van start ging, en tot nu toe focuste op de mogelijke inmenging van Rusland tijdens de verkiezingen van 2016 en de banden tussen de campagne van Trump en het Kremlin.

In januari verzekerde de voormalige FBI-baas James Comey nog aan Trump dat die zelf niet het onderwerp uitmaakte van een onderzoek. Volgens bronnen veranderde dat echter kort nadat Trump in mei Comey ontsloeg. Critici zien daarin een poging van Trump om het onderzoek naar de banden tussen zijn administratie en Rusland stop te zetten. Later raakte ook bekend dat Trump aan Comey had gevraagd om het onderzoek naar zijn veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten.

Volgens bronnen wordt in het onderzoek ook gekeken naar mogelijke financiële misdaden door medewerkers van Trump. Robert Mueller werd aangesteld als speciale aanklager na het ontslag van Comey. 

Meest gelezen