"Sponsor van terroristen" Qatar koopt 36 gevechtsvliegtuigen van de Verenigde Staten

Nog geen week nadat de Amerikaanse president Trump het land Qatar een “sponsor van terrorisme” heeft genoemd, koopt Qatar 36 F-15’s van de Verenigde Staten. Qatar gelooft dat het sterke banden onderhoudt met de VS, ondanks de eerdere beschuldigingen van Trump.
De VS verkoopt 36 F-15's, een type gevechtstoestel zoals op deze foto, aan Qatar.

De VS verkochten zesendertig F-15’s met een totaalwaarde van 12 miljard euro aan Qatar. De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis en zijn Qatarese homoloog Khalid al-Attiyah sloten de miljardendeal woensdag af, aldus het Pentagon.

Donderdag voeren ook nog twee militaire schepen van de VS naar Qatar. Volgens het Qatarese nieuwsagentschap oefenen de twee legers een gezamenlijke oefening uit, maar Bill Urban van de Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine noemde de trip een “routinebezoek aan de haven”.

Momenteel wordt Qatar geteisterd door een economische en diplomatieke boycot. Vorige week verbraken Saudi-Arabië, Bahrain, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Jemen alle betrekkingen met Qatar, omdat het land volgens die staten terroristen zou steunen. Qatar onderhoudt goede banden met Iran, de aartsvijand van Saudi-Arabië. Tijdens de huidige spanningen beschuldigde ook de Amerikaanse president Donald Trump Qatar ervan terroristen te sponsoren.

De Verenigde Staten bevinden zich bij deze crisis in een lastig parket, aangezien het een bondgenoot is van Saudi-Arabië en andere staten die Qatar met de vinger wijzen. De meningen over Qatar binnen de Amerikaanse top zijn dan ook verdeeld. Rex Tillerson heeft de Arabische Golfstaten gevraagd om eensgezindheid over Qatar te bewaren, terwijl Mattis beschreef dat Qatar “stappen zet in de juiste richting”.

Autoriteiten in Qatar hebben nooit getwijfeld aan de relatie met de VS. “Onze legers zijn zoals broeders. De steun van de VS aan Qatar heeft diepe wortels en die wordt niet gemakkelijk beïnvloed door politieke veranderingen”, liet een Qatarese functionaris weten.

Qatar en de VS werken al jaren samen op militair vlak. Qatar huisvest bovendien een belangrijke militaire luchtmachtbasis van de VS: de Al Udeid-basis telt zo’n 11.000 troepen van de VS en de coalitie tegen IS. Van hieruit opereren de VS tegen terreurgroep IS in Iraq, Syrië en Afghanistan.

Meest gelezen