Advocaten Aquino's: "Hier is nog altijd geen recht gesproken"

Op het groot drugsproces rond de Limburgse familie Aquino hebben de verdachten in beroep dezelfde straffen gekregen als op hun eerste proces. Kopstuk Raf Aquino krijgt dus 10 jaar cel, zijn broer Mario 6 jaar en een neef van de familie 7 jaar. De advocaten van de verdediging leggen zich nog altijd niet neer bij de beslissing. "Hier is nog altijd geen recht gesproken", klinkt het bij advocate Inez Weski.

In totaal zijn 16 verdachten veroordeeld voor verschillende cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika. Hoofdbeklaagde Raf Aquino krijgt dus ook in beroep 10 jaar, zijn broer Mario zes jaar en Nico Beckx, een neef van de familie, zeven jaar.

"We moeten ook rekening houden met gezondheid van jeugdige gebruikers"

De beklaagden hadden uitstel van hun straffen gevraagd wegens gezondheidsproblemen, maar daar ging het hof niet op in. "Het hof wil daar rekening mee houden, maar houdt ook rekening met de gezondheid van de burgers en vooral van de jeugdige gebruikers", klonk het.

3 jaar lang procedurekwesties

Drie jaar lang bewandelden de advocaten van de familie Aquino alle mogelijke verdedigingspistes. Volgens hen zat het onderzoek vol onregelmatigheden. De verdediging probeerde rechters te wraken, bewijsmateriaal uit het dossier te laten halen en speurders te vervolgen voor schriftvervalsing. Ze zeggen dat de politie ook een burgerinfiltrant gebruikte, iets wat in België verboden is. Volgens strafpleiter Sven Mary ging dit proces over "corrupte agenten die valsheden hebben gepleegd".

"Hier is nog altijd geen recht gesproken"

Ook nu leggen de advocaten zich niet neer bij de beslissing in beroep. Ze blijven benadrukken dat het onderzoek niet goed werd gevoerd. Er zouden volgens hen bijvoorbeeld problemen zijn met informanten en er zou ook onrechtmatig afgeluisterd zijn in een ziekenhuiskamer.

"Hier is nog altijd geen recht gesproken, dit is terug naar af", zegt Inez Weski die de neef van de Aquino's, Nico Beckx verdedigt. De advocaat van Mario Aquino, Philip Daeninck, spreekt van "een gemiste kans".

"Ergens moet het recht toch gevonden worden, en daarom gaan we naar cassatie", zegt Weski. "En desnoods kloppen we aan bij het Europees Hof voor de rechten van de mens. Maar iemand moet toch zeggen dat ook agenten zich aan het wetboek moeten houden?"

Meest gelezen