Ali (12) is 2,5 uur naar school onderweg om 6e leerjaar met klasgenootjes te kunnen afmaken

Offers brengen om een hoofdstuk in schoonheid te kunnen afsluiten: ook jonge kinderen zijn hiertoe in staat. Getuige daarvan de opmerkelijke keuze van Ali, een Syrische jongen van 12 die in ons land verblijft. "Karrewiet" doet zijn verhaal uit de doeken.

2 treinritten en 1 busrit, goed voor een reistijd van 2,5 uur: dat parcours legt Ali sinds 3 weken elke dag naar zijn school af omdat hij koste wat het kost zijn schooljaar met zijn vertrouwde klasgenootjes wil afwerken.

Een jaar geleden ontvluchtte Ali samen met zijn gezin de gruwelijke oorlog in zijn thuisland Syrië. Hij kwam in België terecht waar hij als erkend vluchteling recht had op een jaar huisvesting.

Ali en zijn gezin kregen een woning in Wemmel toegewezen. In september schreven zijn ouders hem in de basisschool Ten Bos in de buurgemeente Merchtem in waar hij sindsdien in het 6e leerjaar zit.

(Lees voort onder video)

Van Geraardsbergen naar Merchtem en terug

Met het einde van het jaar huisvesting in zicht, gingen zijn ouders noodgedwongen op zoek naar een woning op de privémarkt. Die vonden ze in Geraardsbergen, liefst 50 kilometer verderop. Drie weken geleden zijn ze verhuisd.

De jongere broer en zus van Ali zijn meteen naar een school dicht bij hun nieuwe huis getrokken, maar dat zag de jongen niet (meteen) zitten. "Ik vond het stom dat ik voor de laatste weken van het schooljaar nog van school moest veranderen", vertelt hij aan de collega's van "Karrewiet". Daarom pendelt hij sinds de verhuizing elke dag tussen Geraardsbergen en Merchtem.

Om op tijd op school aan te komen, moet Ali om 5 uur opstaan. "Ik vind het moeilijk om vroeg op te staan. Op het einde van de week ben ik heel moe, maar ik hou het vol. Ik wil dit doen om het schooljaar met mijn vrienden van het zesde leerjaar af te maken. Het is een fantastische school, met leuke klasgenoten. Ze zijn keigoed voor mij."

Meest gelezen