Congolese minister van Informatie haalt scherp uit naar Reynders

Het federaal parket is een onderzoek gestart naar de Congolese minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba. Dat is bevestigd aan VRT NWS. Het gaat om feiten van tijdens de Congolese burgeroorlog in 1998, toen Thambwe rebellenleider was. De Congolese minister van Informatie heeft het over een politiek geïnspireerd onderzoek en haalt scherp uit naar minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

Alexis Thambwe Mwamba. zou de opdracht hebben gegeven om een militair vliegtuig te laten neerhalen. Daar zaten ook burgers op en hun nabestaanden hebben in België een klacht ingediend. Er wordt nu onderzocht of de klacht ontvankelijk is. Thambwe ligt ook onder vuur voor zijn aanpak van de verschillende gevangenisopstanden in Congo de laatste weken.

De Congolese minister van Informatie Lambert Mende beschuldigt "de liberalen", en meer bepaald minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), die  hij ervan beschuldigt Congo te viseren. "De keuze van het moment is bedenkelijk", aldus Mende. "De feiten dateren van 20 jaar geleden. Waarom heeft het slachtoffer zo lang gewacht om een klacht in te dienen?"

Conclusie volgens Mende: "Er zijn onhandige pogingen van een bepaald België dat zich de Congolese bodemrijkdommen wil toeëigenen (...) Didier Reynders staat aan het hoofd van de groep die Congo viseert omdat ze de dekolonisatie nog altijd niet heeft verteerd."

Diplomatiek steekspel Congo België

Er is al weken een diplomatiek steekspel aan de gang tussen Congo en België. De Europese Unie heeft eind mei sancties opgelegd aan een aantal topfiguren onder wie twee ministers. Ook de Verenigde Staten namen sancties.

De Congolese regering kondigde toen tegenmaatregelen aan. Volgens de Congolese nieuwssite 7sur7.cd heeft een regeringswerkgroep al een aantal namen voorgesteld. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zou geen visum meer krijgen en zijn tegoeden zouden worden bevroren.

Nog op de lijst staan de Belgische topdiplomaten Koen Vervaeke, die EU-gezant is voor Afrika, en Bart Ouvry, delegatieleider van de EU in Kinshasa. Diplomatieke bronnen noemen de lijst niet officieel . Er wordt er overlegd om de plooien glad te strijken. Buitenlandse Zaken reageert niet.

Meest gelezen