Erdogan woedend over Amerikaans arrestatiebevel tegen leden veiligheidspersoneel

De Turkse president Erdogan is woedend over de beslissing van de Amerikaanse autoriteiten om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor leden van zijn veiligheidspersoneel. Dat gebeurde gisteren naar aanleiding van een vechtpartij vorige maand bij de Turkse ambassade in de VS tussen aanhangers en tegenstanders van Erdogan. De Turkse president dreigt met politieke en juridische gevolgen.

Tijdens het bezoek van president Erdogan aan de VS vorige maand ging het er bijzonder hard aan toe tussen voor- en tegenstanders van de president. Bij de Turkse ambassade in Washington gingen de twee groepen met elkaar op de vuist.

De meeste demonstranten waren Armenen die de aandacht wilden vestigen op de massamoord van 1915 tegen hun volk. Naar schatting anderhalf miljoen Armenen kwamen daarbij om. De officiële versie luidt dat de Armenen omkwamen in de burgeroorlog, en dat er ook aan Turkse zijde duizenden slachtoffers vielen.

Op beelden die later opdoken is duidelijk te zien hoe ook beveiligers van de Turkse president de kleine groep demonstranten in elkaar slaat. President Erdogan zelf kijkt gewoon toe.
In Turkije klinkt het dat de beveiligers uit zelfverdediging hebben gehandeld. Daar is te horen dat de demonstranten "opgefokt en agressief" waren en dat de beveiligers "alleen maar bijsprongen".

"Ik zal het hier niet bij laten"

Maar de Amerikaanse autoriteiten denken daar anders over. Die vaardigden gisteren arrestatiebevelen uit voor tiental van de veiligheidsagenten en voor twee andere mannen die bij de gevechten betrokken waren.

De Turkse president Erdogan zegt dat hij het daar niet bij zal laten en de beslissing politiek zal aanvechten. “Als ze mij niet zouden beschermen, waarom zou ik hen dan meenemen naar de VS,” vraagt Erdogan zich af.

De vechtpartij in Washington heeft de relaties tussen Turkije en de VS danig verstoord. Negen mensen raakten gewond.

Meest gelezen