Geen extra maatregelen in De Gavers na dodelijk ongeval met 4-jarige

Volgens West-Vlaams gedeputeerde voor Sport Carl Vereecke (Open VLD) wordt in De Gavers voldoende gedaan voor de veiligheid. "Een rode vlag is als een rood licht, als die uithangt mag je niet in het water. Ook niet op eigen risico", klinkt het. Gisteren is in het provinciaal domein in Harelbeke een jongetje van 4 verdronken.

In De Gavers in Harelbeke, in West-Vlaanderen, is gisterenavond rond 20 uur een vermist jongetje van vier dood teruggevonden in het water. Volgens het parket is het kindje verdronken. Het jongetje was dan al enkele uren vermist, en politie en brandweer waren met man en macht op zoek. Carl Vereecke is verantwoordelijk voor Sport in de provincie West-Vlaanderen en benadrukt dat er gisteren in het domein een rode vlag hing.

In het provinciedomein kan volgens de gedeputeerde enkel gezwommen worden als er voldoende redders kunnen worden voorzien. Gisteren was dat niet het geval. "We hebben het met dit warme weer geprobeerd, maar de meeste redders zijn jobstudenten en die hebben nu examens", zegt Vereecke aan VRT Nieuws. Hij benadrukt dat er in De Gavers pas kan worden gezwommen als er en een hoofdredder en twee bijkomende redders aanwezig zijn.

(lees verder onder de video)

Als de rode vlag uithangt en mensen toch in het water worden gespot, dan doen de medewerkers van het domein er alles aan om die toch uit het water te halen, legt Vereecke in bovenstaande video uit. Hij roept ook toevallige voorbijgangers en passanten op om mensen gerust aan te spreken om uit het water te komen als de rode vlag uithangt. "Het is ook de taak van de burger om als iemand iets verkeerd doet die te overtuigen om uit die onveilige situatie te komen."

De veiligheidsprocedures worden opnieuw bekeken, maar bijkomende maatregelen komen er voorlopig niet in De Gavers. "We doen volgens mijn veiligheidsmensen voldoende om dit te voorkomen", legt de gedeputeerde uit. "Het was een spijtig ongeval", zegt hij. "Het enige wat we nog extra zouden kunnen doen is mensen voldoende sensibiliseren om de rode vlag te respecteren. Een rode vlag is als een rood licht, als die uithangt mag je niet in het water. Ook niet op eigen risico."

Meest gelezen