Griekenland krijgt een laatste schijf noodhulp van 8,5 miljard

De ministers van Financiën van de eurogroep en IMF-topvrouw Christine Lagarde hebben een akkoord bereikt over een laatste schijf noodhulp aan Griekenland. Dat bevestigt Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep. Het gaat om een bedrag van 8,5 miljard euro.

De ministers van Financiën van de eurozone vergaderden in Luxemburg over de situatie over en in Griekenland. Het was niet de eerste bijeenkomst over de kwestie. Drie weken geleden was het nog onmogelijk om een akkoord te vinden, nu is dat dus wel gelukt. Net op tijd, want Griekenland moet volgende maand miljarden euro's aan schulden terugbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Het akkoord nu komt er in de eerste plaats omdat het IMF zich geëngageerd heeft om principieel in het steunprogramma te stappen. Directeur Christine Lagarde zal dat aan de raad van bestuur van het IMF voorstellen. Een deelname van het IMF was absoluut noodzakelijk voor Duitsland om Griekenland te blijven steunen.

Bovendien is de Griekse regering zelf ook tegemoetgekomen aan de voorwaarden die door de eurogroep waren opgelegd om nog een laatste keer financiële hulp te krijgen. Ze verschaften meer duidelijkheid over de besparingen en de hervormingen die ze doorgevoerd hebben.

Athene krijgt binnen enkele weken dus 8,5 miljard euro om enkele belangrijke schuldaflossingen te kunnen doen en andere financiële verplichtingen te realiseren. De nieuwe schijf noodhulp past in het derde Griekse noodprogramma, dat in juli 2015 werd overeengekomen en dat maximaal 86 miljard euro in het vooruitzicht stelt.

Het IMF en de landen van de eurozone blijven het wel oneens over de schuldverlichting voor Griekenland. Ze hebben wel hun engagement herhaald om in de zomer van volgend jaar te praten over een verlenging van de looptijden van de schulden, als dat nodig zou blijken.

Meest gelezen