Jannes Coessens ("Thuis") gaat op reis en neemt mee...

Zomervakantie! Een periode in het jaar waar we allemaal naar uitkijken. De volgende 4 weken vragen we een bekende man of vrouw de hemd van het lijf over hun vakanties. Ook willen we weten welk boek of welke dvd zij aanbevelen om mee te nemen op vakantie. Na die vier weken kunt u die boeken en dvd's zelf winnen. Vandaag stellen we onze vragen aan Jannes Coessens.

1. Wat is jouw allereerste vakantieherinnering? Wat weet je er nog van en hoe oud moet je ongeveer geweest zijn?

De oudste herinneringen zijn er van het kamperen in Zuid-Frankrijk, toen ik ongeveer vijf jaar oud was. Veel concrete zaken heb ik er niet van onthouden, al zijn er van die zintuiglijke prikkels die je nooit vergeet. De ietwat muffe geur van het tentzeil, die zware hitte bij het ontbijt, de zeer doordringende smaak van een bedenkelijke spaghetti na 10 uur in de auto gezeten te hebben, en vooral: Hoe je op al die zaken met zo'n enorme heimwee terugkijkt. 

2. Wat is tot op vandaag jouw mooiste vakantie(bestemming) ooit geweest en waarom?

De mooiste vakantiebestemming is ongetwijfeld Calès, aan de Dordogne. De familie heeft er een vaste stek, waar we altijd opnieuw naartoe trekken. Het is - zonder enige verbloeming - een absolute oase van rust, daar. Het hele idee van vakantie wordt automatisch ook een zalig sociaal gebeuren. Plus; Ik heb het geluk enkele topkoks in de familie te hebben wat -als culinaire ziel- ook geweldig mooi meegenomen is.

3. Er is geen ontsnappen aan: wat is de voornaam van jouw allereerste vakantieliefje? Heb je er nadien ooit nog iets van gehoord? 

Ik zou heel graag een sensationeel verhaal vertellen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik dat echt niet meer weet. Ik was op heel jonge leeftijd ook echt niet dat type dat een sociaal netwerk opbouwde op vakantie. Eerder teruggetrokken, maar daar heb ik nooit een probleem mee gehad.

4. We kunnen er niet omheen, ook op vakantie kunnen we ons ergeren. Wat is jouw grootste ergernis op vakantie en wat doe je ertegen?

Je weet dat je echt op een goede vakantie bent wanneer je je eigenlijk aan niets écht ergert. Slecht weer kan -bij bepaalde vakanties- natuurlijk wel het bloed onder de nagels vandaan halen!

5. Wat is jouw absolute droombestemming? Welk land wil je zeker 1 x bezocht hebben in jouw leven en vooral: waarom?

Ik denk dat ik nog zoveel mogelijk steden wil doen in mijn leven. Het is geweldig hoe elke stad zo'n uitgesproken eigen persoonlijkheid uitstraalt. Vaak ga ik naar een plek waarvan ik denk dat ik hem niet zo bijzonder ga vinden, om er dan achter te komen dat ik er helemaal gek op ben na drie dagen. Barcelona, Firenze, Londen, Krakau. Dat zijn allemaal topsteden!

6. Hoe moeilijk is het om “België” te negeren? Surf je naar nieuwssites? Check je je mails regelmatig? Blijf je WhatsApp-actief?

Ik ben een zeer frequente overtreder van het hele "op reis zonder smartphone"-idee. Waarschijnlijk is dat te wijten aan mijn "fear of missing out". Ik kan me niet voorstellen dat er iets gebeurt in België terwijl ik op vakantie ben, en dat ik daar niets van weet. Daarnaast vind ik het geen zonde om af en toe eens de virtuele krant open te slaan, zelfs wanneer je op reis bent.

7. Is vakantie in het buitenland synoniem voor “zon, zee, strand”, of eerder voor cultuur en avontuur? En waarom?

Een gezonde mix van de twee, eigenlijk. Afwisselend een dagje 'thuisblijven' en een dag op ontdekking gaan. Cultuur intrigeert me eindeloos en ik kan niet op een plek komen zonder van de lokale cultuur geproefd te hebben.

8. Welke vakantiebestemmingen staan er in 2017 zeker nog op het programma?

Hopelijk Berlijn, al weet ik niet of het er nog van zal komen. Daarnaast heb ik ook wel zin om naar de warmte te trekken, maar ik weet het allemaal nog niet. Het lijkt me ook wel fijn om eens een jaartje achter te blijven in ons Belgenland.

9. Je gaat op reis en je neemt mee: a) welk boek? b) Welke dvd (film/tv-serie)?

Het is en blijft vakantie, dus het mag geen te zwaarmoedige literatuur zijn: "Pogingen iets van het leven te maken" door Hendrik Groen, ongetwijfeld. Fenomenaal boek, waarmee ik luidop heb liggen schateren van het lachen op het terras.

Ik zal niet snel een dvd opzetten op reis, maar als ik echt zou moeten kiezen: "Game of thrones"! Maakt niet uit welk seizoen. Ik kan blijven kijken naar die serie! In de middeleeuwse sfeer van Zuid-Frankrijk wordt dit natuurlijk nog beter. 

Meest gelezen